Britanski izveštaj: Srbija neće stići EU ni za 50 godina

Srbiji i državama Zapadnog Balkana biće potrebno 50 ili 60 godina da dostignu životni standard EU, navodi se u izveštaju britanskog Komiteta za spoljne poslove.

Izvor: B92

Utorak, 17.07.2018.

07:18

Britanski izveštaj: Srbija neće stići EU ni za 50 godina
Ilustracija: Getty Images

Taj izveštaj, koji objavjuje "Blic", prezentovan je uoči nedavnog Samita u Londonu, a njegova suština je da je perspektiva šest zemalja Zapadnog Balkana, kada je reč o članstvu u EU, prilično sumorna. Među brojnim preprekama se, osim "hronične ekonomske stagnacije" pominju i konstantni bilateralni sporovi i etnički konflikti.

"Zapadni Balkan je od nasilnih konflikta devedesetih godina prevazišao brojne probleme, ali tu se dobre vesti iz ovog regiona završavaju. On ostaje opterećen čitavim setom isprepletanih problema. Sve ovo ne može da se uzme zdravo za gotovo. Problemi su u međuvremenu pogoršani, a lokalne elite imaju interes da zadrže status kvo", navodi se u dokumentu britanskog Komiteta za spoljne poslove, čije delove objavljuje "Blic", u tekstu Nataše Latković.

Dramatične procene iz britanskog izveštaja da ćemo tek za 50 ili 60 godina dostići životni standard EU, kako navode srpski stručnjaci, su relane, ali nisu jedine. Naime, prema izveštaju Svetske banke postoje još dve - optimistična po kojoj ćemo živeti kao građani EU za "samo" 40 godina i ona najcrnja po kojoj će se to dogoditi za čak 200 godina.

U izveštaju britanskog Komiteta konstatuje se i da je pre manje od 25 godina na Zapadnom Balkanu bio rat, te da se ovde dogodilo i "najekstremnije nasilje prema civilima u Evropi od okončanja Drugog svetskog rata". U tom dokumentu citira se Dimitar Bečev sa Univerziteta u Severnoj Karolini.

"Prevaziđeni su mnogi problemi koji su devedesetih godina doveli do nasilnih sukoba, ali tu se završava dobra vest. Situaciju na Zapadnom Balkanu i dalje otežavaju bilateralni sporovi, etnički konflikti", naveo je Bečev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: