Zvaničnik jedne EU članice traži ukidanje viza Rusiji

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao u Moskvi da želi ukidanje sankcija Rusiji do kraja ove godine.

Izvor: Beta/AFP

Ponedeljak, 16.07.2018.

14:30

Zvaničnik jedne EU članice traži ukidanje viza Rusiji
Getty Images

Salvini, koji je i potpredsednik vlade i lider ekstremno desničarske Lige, rekao je da želi da "na dobar način i brojkama" ubedi svoje evropske partnere da okončaju ekonomske sankcije uvedene posle pripajanja Krima Rusiji 2014. godine. Iako je odbio da potvrdi da će uložiti veto na produženje sankcija, on je rekao da za postizanje ciljeva "ne isključuje nijednu opciju".

"Italija je evropska zemlja koja najviše trpi zbog sankcija Rusiji", naveo je Salvini, dodavši da želi da se pronađu nove mogućnosti za ekonomsku saradnju malih i srednjeh preduzeća iz dve zemlje.

Novi italijanski premijer Djuzepe Konte je još u junu rekao da se Italija zalaže za "reviziju" ekonomskih sankcija Rusiji.

Rim već više meseci pokušava da od EU dobije ako ne potpuno ukidanje sankcija onda bar njihovo olakšavanje. "Potpuno je legitimno da Rusija sedi za stolom sa velikima", rekao je Salvini na temu povratka Rusije u G7.

Lider Lige je posećivao Rusiju pre ulaska u vladu i izražavao simpatije prema toj zemlje i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

Salvini je u Moskvi juče gledao finale Svetskog prvenstva a danas se sastao s predstavnicima ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost, i govorio o mogućoj saradnju u "borbi protiv islamskog terorizma" i "ilegalne imigracije", koja je medju glavnim prioritetima nove italijanske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: