"Makron nikada nije rekao da Srbiju treba kazniti"

Ambasador Francuske u BG Frederik Mondoloni izjavio je da izjava Emanuela Makrona da EU treba proširiti posle unutrašnjih reformi ne treba da obeshrabri Srbiju.

Izvor: B92

Petak, 13.07.2018.

22:39

Foto: Tanjug/AP/Francois Mori

On je naveo da Francuska želi Srbiju u EU.

"Ponavljamo, to treba da bude izbor srpskog naroda i vlade", naveo je ambasador za izdanje dnevnog lista "Politika" od subote i dodao da je Makronov cilj da se EU reformiše do 2022. godine i da, ako u tome uspe, "ideja o 2025. kao godini mogućeg pridruživanja Srbije EU je ostvariva".

On je kazao da Makron ni u jednom trenutku nije izjavio da Srbiju treba kazniti zbog zalaganja da zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova to priznanje povuku.

"Hteo bih da mi neko pokaže trenutak kada je predsednik Makron zaista rekao da treba kazniti Srbiju zbog njenih aktivnosti. Ni u jednom trenutku tako nešto nije izjavio. Nećemo kažnjavati Srbiju, ona je naš prvi partner u ovom regionu, koji može da bude komplikovan i smatramo je faktorom stabilnosti", rekao je Mondoloni i dodao da je odluka o priznavanju neke zemlje suverena odluka države koja to čini.

On je dodao da su za Francusku prioriteti u saradnji sa Srbijom borba protiv terorizma, radikalnog islamizma, odgovorno ponašanje u migrantskim tokovima i borba protiv trgovine oružjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: