Naser Orić citirao Matiju Bećkovića i "ćeranje"

Ratni komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić je, prenosi RTRS, poručio da će se "sledeći rat desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali".

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

23:01

Naser Orić citirao Matiju Bećkovića i
screenshot

"To vam ja kažem. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, ćeraćemo se još. Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati", poručio je Orić", prenosi RTRS.

Podsetimo, bivši telohranitelj Slobodana Miloševića i pripadnik Specijalnih snaga MUP Jugoslavije na Kosovu i Metohiji se nedavno fotografisao sa "predstavnikom" organizacije "Srbska čast" Igorom Bilbijom.

Orićeve pretnje novim sukobima, tokom promocije knjige "Život pre i posle Srebrenice” u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, prisutni su pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Predstavnici udruženja srpskih žrtava iz Odbrambeno-otadžbinskog rata ogorčeni su time što je optuženom za najteže ratne zločine uopšte data prilika da nesmetano putuje zemljom i drži političke i ratnohuškačke govore, navodi RTRS.

Načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić, nove pretnje smatra nedopustivim, posebno od strane onih koji su, kako se navodi, predvodili zločince koji su ubijali Srbe u Podrinju.

"I mi isto odgovaramo, hoćemo se 'ćerati', ali na zakonit način. Moramo sve kapacitete staviti u funkciju dokazivanja stradanja srpskog naroda i podsećati na zločine, ne radi ugrožavanja drugog naroda, nego da bismo sačuvali svoj. Moramo da budemo uporni u traženju pravde i istine i nikada nećemo odustati od insistiranja da treba da odgovaraju počinioci zločina nad Srbima u Zalazju i drugim selima oko Srebrenice", istakao je Grujičić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović smatra da su Orićeve izjave upravo posledica selektivnog sprovođenja pravde, kako Suda BiH, tako i Haškog suda, koji su optužene za ratne zločine nad Srbima ili oslobađali, ili im određivali izuzetno blage kazne.

"Imamo situaciju da Naser Orić hoda slobodno i dalje raspiruje mržnju, odnosno poziva na rat. Budite sigurni da je kažnjen, da se ne bi tako ponašao", naglasio je Savanović .

RTRS podseća da je slične poruke poslao još jedan ratni bošnjački komandant, Atif Dudaković, koji je početkom prošle godine u Luksemburgu, bošnjačkoj dijaspori poručio da počnu nabavaljati vojničke uniforme i opremu, a sredinom iste godine je sa tribine u Konjicu poručio da rat još nije završen.

On je takođe optužen za ratni zločine počinjene nad Srbima, a odlukom Suda BiH, i njemu je dozvoljeno da se brani sa slobode.

U međuvremenu je, kako navodi RTRS, i bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, nekoliko puta spominjao mogućnost rata, dodavši da se za, kako je rekao, ne daj bože proizvodi i oružje. Njihove izjave prošle su bez značajnijih reakcija od strane međunarodne javnosti, dodaje RTRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: