Pućdemona mogu izručiti za jedno delo, ali za pobunu ne

Nemački sud je danas odlučio da bivši katalonski lider Karles Pućdemon može biti izručen Španiji da bi se suočio s optužbama.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 12.07.2018.

14:15

Pućdemona mogu izručiti za jedno delo, ali za pobunu ne
Ilustracija: Getty Images

Pućdemon se, podsetimo, tereti za finansijske malverzacije, ali i za pobunu. Međutim, nemački sud smatra zbog tog drugog težeg dela on ne može biti izručen.

"Izručenje zbog optužbi za proneveru javnog novca je moguće, izručenje zbog optužbi za pobunu nije moguće", saopštio je sud Šlezvig-Holštajna.

Precizirano je da će tužilaštvo biti nadležno za organizovanje predaje Pućdemona španskim vlastima, a da će bivši katalonski lider u medjuvremenu "biti na slobodi".
Tužilaštvo je saopštilo da će "uskoro odlučiti o izručenju optuženog za proneveru".

Odluka suda u Šlezvig-Holštajnu je udarac za špansku optužnicu jer bi mogla da spreči suđenje za pobunu, za šta je u Španiji zaprećena kazna i do 30 godina zatvora.

"Sud polazi od principa da će španski sud poštovati odluku i da optuženom Pućdemonu neće suditi zbog pobune, nego samo zbog korupcije", naveo je nemački sud.

Sudije su odbacile Pućdemonove argumente da je žrtva političkog progona i da zbog toga treba odbiti izručenje.

"Apsurdno je izneti takvu optužbu protiv Španije, članice zajednice vrednosti i pravnog prostora EU", ocenio je sud.

Karles Pućdemon, optužen u Španiji za pobunu i proneveru vezanu za referendum o nezavisnosti Katalonije u jesen prošle godine, otišao je u Belgiju nakon što ga je vlada u Madridu smenila s mesta predsednika Katalonije i od tada pokušava da internacionalizuje pitanje katalonskog separatizma.

Uhapšen je krajem maja na severu Nemačke, dok se kolima vraćao u Belgiju iz Finske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: