Zahtev za novčana davanja za treće dete iz porodilišta

Za svako treće dete rođeno u Beogradu, majke već u porodilištu mogu podneti zahtev za novčana davanja od 30.000 dinara koliko izdvaja Grad.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

12:03

Zahtev za novčana davanja za treće dete iz porodilišta
Ilustracija: Getty Images

Podnošenje zahteva već u porodilištu omogućeno je zahvaljujući unapređenoj verziji informacionog sistema "Bebo, dobro došla na svet" koju je pustila u rad Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Porodilje su do sad preko informacionog sistema „Bebo, dobro došla na svet" mogle da podnesu zahtev za tri novčana davanja: novčano davanje porodilji, novčano davanje nezaposlenoj porodilji i novčano davanje porodilji za prvorođeno dete.

"Stupanjem na snagu Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda omogućeno je svim porodiljama, nezavisno od visine prihoda, da ostvare pravo i na četvrto novčano davanje u iznosu od 30.000 dinara. Pravo na ovo novčano davanje mogu ostvariti porodilje za dete rodjeno od dana stupanja na snagu ove odluke", navodi se u saopštenju Kancelarije za IT.

Kancelarija je izmenila informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ tako da je omogućeno da sve porodilje već u porodilištu podnesu zahtev za ovo novčano davanje.

Kancelarija za IT i elektronsku upravu je od 1. jula pustila u produkciju unapredjenu verziju ovog informacionog sistema koja je usklađena sa novim uslovima za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak shodno izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Zakon predvidja da roditelji za prvo dete jednokratno dobijaju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12. 000 dinara mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno deset godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: