Kosovski specijalci džipovima okupirali sela, hapsili Srbe

Kosovska policija upala jutros u dva srpska sela u kosovskom pomoravlju, kod Gnjilana. Uhapšeno petoro Srba.

Izvor: Beta

Utorak, 10.07.2018.

10:03

Kosovski specijalci džipovima okupirali sela, hapsili Srbe
Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

Kako se navodi u saopštenju kosovske policije, akcija je sprovedena na nekoliko lokacija, a svi privedeni uhapšeni su zbog delatnosti protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova.

"Policija Kosova preko ovog službenog saopštenja, u cilju pravednog informisanja javnog mnjenja demantuje neke srpske medije/portale koji izjavljuju da se sprovodi policijska operacija protiv bivših pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti i objašnjavamo da su to samo neki navodi ili spekulacije pomenutih medija", navodi se u saopštenju.

Kosovska policija je navela da garantuje svim građanima da se njene aktivnosti zasnivaju na Ustavu i zakonima i najavila da će operacija biti nastavljena u koordinaciji sa pravosuđem.

Prema navodima beogradskih medija pripadnici specijalnih snaga kosovske policije ušli su rano jutros u prostorije Kulturno-prosvetnog centra "Božidar Mitrović Šandor" u Šilovu. Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za RTS da u akciji policije u Kosovskom pomoravlju ima uhapšenih, ne precizirajući druge detalje.

Kako prenosi RTS, srpski izvori u Pomoravlju preneli su da su u jutrošnjoj akciji privedeni načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković i direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu Jovan Denić, što je preneo i "Blic".

Stojkovića i Denića pripadnici policije prethodno su ispitivali u prostorijama Kulturno-prosvetnog centra "Božidar Mitrović Šandor" u Šilovu. Kako navode mediji, priveden je i Nenad Stojanović (1974), po zanimanju automehaničar, zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju.

Akcija je počela rano jutros kada su pripadnici specijalne policije blokirali kuće načelnika okruga i direktora službe za zapošljavanje u Gornjem Kuscu i počele pretres, preneli su očevici reporteru RTS-a.

Osim u njihove kuće, naoružana policija je sa džipovima opkolila, a zatim i pretresla pojedine ustanove, odnosno prostorije u kojima se nalaze kancelarije službe za zapošljavanje i načelnika okruga u mestu Šilovo.

Kako javlja RTV Plus, Stojanović je uhapšen jer je, navodno, vršio pritisak na srpske pripadnike KSB da napuste tu službu. "Ovo je odmazda što su svi članovi KSB iz Gnjilana napustili ovu službu u proteklih desetak dana", priča izvor "Blica" sa KiM.

Ovim povodom, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić održaće konferenciju za medije danas u podne.

Inače, KSB je prošle nedelje napustilo skoro trideset pripadnika srpske nacionalnosti, i to mahom iz okoline Gnjilana. Uniformu KSB, prošle nedelje, u jednom danu skinulo je osmoro pripadnika, a zatim još njih dvadesetoro, i to tako što su podneli kolektivne ostavke, odnosno raskide ugovora i demobilizaciju.

Kakva će biti do kraja njihova sudbina još je nepoznanica, jer će se o njihovim zahtevima odlučivati u narednih šest meseci. Do tada, Srbija poziva ljude da se ne priključuju KSB, jer Albanci zapravo žele da je transformišu u vojsku Kosova, dok kosovski političari već neko vreme govore o pritisku koji na njih vrši Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: