"Održao je 12 dečaka u životu, ne zaboravite ga"

Akapol Čantavong, 25-godišnji fudbalski trener sa Tajlanda koji je poveo 12 dečaka iz svog kluba u pećinu, za neke je glavni krivac za ovu nesreću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2018.

21:10

Foto: Tanjug/AP

Međutim, na društvenim mrežama mnogi korisnici s Tajlanda i iz ostatka sveta stali su u njegovu odbranu, dajući mu zasluge za to što su dečaci dobro i posle 15 dana provedenih u poplavljenoj pećini.

“Sa 25 godina ovaj trener je i sam još dete. Ali očito je bio velika inspiracija dvanaesotici dečaka čiji moral, izgleda, nikad nije pao uprkos svemu kroz šta su prošli. Veliko poštovanje za ovog trenera“, napisala je jedna korisnica.

Drugi korisnik, inače nagrađivani pisac Asdžad Nazir, otkrio je kako je Akapol izgubio porodicu još kao dete. Nakon ove tragedije otišao je u samostan, ali se ipak vratio i na kraju “ceo svoj život posvetio treniranju dece“.

“Održao je 12 dece u životu bez hrane i svetla devet dana. On će sutra poslednji izaći, a ima samo 25 godina. Ne zaboravite na njega“, dodao je. Njegova tetka takođe je stala u njegovu odbranu javno, tvrdeći da je on dobra osoba i da nije hteo da dovede decu u ovako opasnu situaciju.

U razgovoru za CNN ona je objasnila da je Akapol ostao siroče sa samo deset godina i da je iskusio “mnoge nevolje“.

Dečaci, članovi lokalnog fudbalskog kluba, starosti su od 11 do 16 godina. Spaseno je osam dečaka, još četvorica i trener su i dalje u pećini. Zdravlje zarobljenih dečaka i trenera u poplavljenoj pećini na Tajlandu i dalje je dobro, rekao je vođa akcije spasavanja, guverner Narongsak Osotanakorn.

Akapol je u pećini napisao pismo svojoj tetki i baki koje su ga odgajile kad je ostao bez roditelja, poslavši ga preko spasilaca.

“Mojoj tetki i baki, dobro sam, ne brinite o meni previše. Čuvajte svoje zdravlje. Tetka, molim re, reci baki da mi napravi sok od povrća i zapečenu svinjetinu kad izađem. Doći ču i pojesti to. Volim vas sve“.

Napisao je pismo i roditeljima dece koja su s njim ostala zarobljena u pećini, moćeći id da mu oprpste za njegovu nesmotrenost. Pismo je objavio CNN.

“Dragi roditelji, sva deca su dobro. To su ljudi koji se zaista dobro brinu o njima. Obećavam da ću se brinuti o deci najbolje što mogu. Hvala vam za vašu podršku. Roditelji, zaista mi je žao“, napisao je mladi trener.

Roditelji su i odgovorili.

“Dragi treneru Ake, mi roditelji članova fudbalskog kluba, verujemo u tebe i tvoj duh, verujemo da si se dobor brinuo o deci. Samo želimo da znaš da ovo nije tvoja krivica. Mi te ne krivimo i samo želimo da i ti ne kriviš sebe. Razumemo situaciju koja se dogodila i podržavamo te. Cenimo tvoju podršku i brigu za našu decu. Čekamo vesti da ste svi izašli iz pećine sigurno, što pre to bolje“, stoji u pismu roditelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: