Han stiže u Srbiju, donosi pomoć EU i poruku

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han dolazi danas u zvaničnu posetu Srbiji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.07.2018.

07:00

Han stiže u Srbiju, donosi pomoć EU i poruku
Getty Images

On će se u Beogradu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, a sa ministarkom za evrointegarcije Jadrankom Joksimović potpisaće finansijski sporazum.

Vučić i Han prisustvovaće potpisivanju sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa za Republiku Srbiju za 2017. godinu u vrednosti od 41.177.139 evra.

Kako je saopštila predsednikova pres služba, nakon potpisivanja sporazuma, planirane su izjave za medije dvojice zvaničnika. "U pitanju je redovna radna poseta u okviru koje će se održati sastanci posvećeni nedavno održanoj Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, a sa ministarkom Joksimović će se potpisati i finansijski sporazum", rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

Ukupna vrednost IPA za Srbiju za 2017. godinu iznosi 138 miliona evra.

Evropska komisija već je najavila da će pretpristupna pomoć za Srbiju biti povećana u narednom periodu.

U okviru razgovora koji će se odnositi na Međuvladinu konferenciju održanu 25. juna u Luksemburgu, kada je Srbija otvorila dva nova poglavlja, očekuje se da komesar Han predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić ponovi da Srbija ima "jaku i realnu EU perspektivu", ali i podsetiti da će brzina napretka Srbije u pristupnim pregovorima zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: