Tači: SAD snažno podržavaju dijaloga Kosova i Srbije

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije SAD snažno podržavaju.

Izvor: Beta

Petak, 29.06.2018.

22:00

Tači: SAD snažno podržavaju dijaloga Kosova i Srbije
EPA/EFE/Vassil Donev

Kako je rekao, SAD uvek imaju svog predstavnika u Briselu, kako bi koordinisale taj proces i dale konkretnu podršku tom procesu.

"Ja sam održao dva radna sastanka s predstavnikom SAD, pre održavanja zvaničnog sastanka. Ovi redovni koordinacioni sastanci s našim ključnim strateškim partnerom, SAD, kao i sa ostalim snažnim evropskim državama koje podržavaju ovaj proces, veoma su bitni", rekao je Tači na sednici Vlade Kosova.

On je najavio i da će posao delegacije Kosova u okviru ovog dijaloga biti transparentan, uz redovno izveštavanje građana i institucija.

"U tom cilju, pre polaska na prvi sastanak, pojasnio sam moju spremnost da izvestim pred Skupštinom Kosova, koliko god se to puta bude tražilo", rekao je Tači i dodao da Skupština Kosova treba da bude direktno uključena proces. Predsednik Kosova rekao je da što širi politički i društveni konsenzus u toj fazi dijaloga ne samo da bi povećao poverenje u taj proces, već bi i ojačao delegaciju Kosova.

"Nadam se da će lideri političkih stranaka shvatiti njihovu odgovornost prema državnim institucijama, a iznad svega prema građanima zemlje", rekao je Tači i dodao da Kosovo ima svoje legitimne, državne i demokratske institucije, te da niko ne treba da pretenduje da dovodi u pitanje njihov ustavni i zakonski legitimitet. Rekao je da je pred polazak na prvi sastanak u Brisel poslao javni poziv političkim subjektima da se pridruže kosovskoj delegaciji.

"Dođite, postanite deo delegacije Kosova i pokažite vaše znanje i patriotizam za pregovaračkim stolom. To je pravi postupak, najracionalniji i najhrabriji postupak koji očekuju građani Kosova. Sve ostalo, sve neosnovane i neodmerene kritike, pokazuju samo znake zamora i nedostatka odgovornosti i hrabrosti", rekao je Tači.

Tači je kazao da je na sastanku u Briselu jasno ukazao da je Kosovo odlučno i veoma zainteresovano da postigne konačni pravno obavezujući sporazum sa Srbijom. Dodao je da Kosovo treba da prihvati dijalog, kao jedino sredstvo za normalizaciju odnosa sa Srbijom, jer u slučaju da odbije taj dijalog, onda će EU i ostali partneri okriviti Kosovo za neuspeh dijaloga.

"Šta više, eventualno nepostizanje sporazuma podrazumeva krhki mir, zategnute međudržavne odnose koji će imati negativan efekat na region, a i šire. Mislim da nas svi ovi razlozi, a i mnogi drugi, koje neću pomenuti, obavezuju sve da radimo odlučno, kako bismo našli način i smelost da postignemo konačan sporazum", rekao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: