Palanačka škola na mapi Evrope, "bilo je otpora..."

Osnovna škola „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke izdvaja se po mnogo čemu.

Izvor: DEJANA POPOVIÆ

Sreda, 27.06.2018.

16:20

Palanačka škola na mapi Evrope,
Foto: Screenshot

Mladost, energija, entuzijazam i volja, spojeni u timski rad, ovu palanačku školu načinili su jednom od najsavremenijih škola u varošici na Jasenici, ali i šire.

Ne samo u Srbiji, jer je ova škola našla svoje mesto i na karti Evrope.

Tokom dvogodišnjeg mandata direktora škole Darka Dimitrijevića, „Olga Milošević“ doživela je svoju renesansu. Dimitrijević, koji je profesor fizičkog vaspitanja, uspeo je sklopi kompaktan tim saradinika, čiji su rezulati rada vidljivi u svakom segmentu.

Da je spremna da ide u korak sa modernizacijom u obrazovanja, najstarija palanačka škola potvrdila je učešćem u pilot projetku eProsveta, resornog ministarstva. “Olga Milošević” našla se među 200 škola u Srbiji koje od septembra 2017. godine koriste elektoronski dnevnik.

“Mi smo u pilot projekat Ministarstva prosvete ušli u prvom naletu. Bili smo među prvih 40 škola koje su to prihvatile, jer smo već imali obezbeđenu infrastrukturu u smislu računara i interneta u svakoj učionici. Ponosni smo na tu činjenicu, a sve to je brzo implemenitrano. Mlađe kolege pomagale su starijima u radu sa novonastalom situacijom, pa su promenu svi prihvatili veoma dobro. Dobili smo obaveštenje da ćemo sada moći i svedočanstva da štampamo, da više neće biti pisanja. Takođe, u buduće i potpis direktora na svedočanstvu moći se da se obavi elektronski”, počinje priču za B92.net Darko Dimitrijević, direktor škole “Olga Milošević”.

Rukovodstvo i zaposleni u najstarijoj palanačkoj školi na vreme su shvatili da neke promene moraju sami da iniciraju, pa su se tako okrenuli domaćim i međunarodim projektima. I u ovom segmentu pokazali su se kao inovatori, ali kao rekorderi jer škola prednjači sa mnoštvom projekata.

U okviru projekta „Erazmus plus“, koji finansira Evropska unija, OŠ ,,Olga Milošević“ dobila je bespovratna sredstva za mobilnost nastavnika (KA1) na seminarima širom Evrope, a sve u cilju podizanja nivoa kompetencija nastavnika i unapređenja nastave.

Projekat „Non formal for inclusion – using non formal education methods to foster inclusion“ (Neformalni pristup inkluzivnom obrazovanju) koji je uradila profesorka Jasmina Milićević, omogućio da dobiju sredstva za učešće u ovom značajnom projektu.

Sa kolegama škola iz Nemačke, Švedske, Rumunije, Hrvatske, Poljske, Estonije, Mađarske, Grčke, Portugalije i Češke aktivno učestvuju i daju svoj doprinos u razmeni znanja i iskustva u okviru ove oblasti obrazovanja. Škola je prošle godine prvi put konkurisala i odmah dobila projekat, a i ove godine imaju slične planove.

“Ove godine smo dobili projekat koji se bavi inkluzijom dece koji zahteva da decu sa posebnim potrebama ne držimo na marginama, već da im stvorimo mnogo bolje okruženje za njihov razvoj i obrazovanje. Ove godine u okviru tog projekta petoro naših nastavnika će otići na Maltu, jer je to država sa najvećim brojem dece sa posebnim potrebama u Evropi. Tako ćemo imati pravi uvid kako ta deca mogu da budu bezbedna u školi, kako im najbolje pružiti dodatnu podršku koja im je neophodna i da sve to primenimo u našoj školi. Mi smo jedna od tri škole iz Srbije koja je u poslednje dve godine dva puta dobila ove projekte”, ističe Dimitrijević.

Škola ima učešće u čak jedanaest “Etvining projekata”. Jedan od njih je „Šta su ruke naših baka znale“, koji se organizuje u saradnji sa školama iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

U okviru programa „Pokrenimo našu decu” učenici prva četiri razreda svakodnevno po 15 minuta vežbaju u cilju smanjenja deformiteta. U sklopu projekta „Sport u škole”, đaci od šest do 11 godina kroz igru uče brojne sportske discipline. Uče se i sportskom novinarstvu, a ova palanačka škola prva se priključila projektu „Đak reporter” Saveza za školski sport i Ministarstva prosvete.

Nastavni kadar kod učenika razvija i ekološku svest. Kroz saradnju s programom „Svaka limenka se računa” škola je dobila kutije za reciklažu. Škola se uključila i u akcije „Čep za hendikep” i „Sat za našu planetu”. Kako bi najmlađe motivisali da od malih nogu steknu zdrave navike, priključili su se i projektu „Mali poljoprivrednici”, dok su s jednom firmom iz Velike Plane, kroz praktične aktivnosti i edukaciju, započeli promociju preduzetništva i pozitivnih stavova učenika prema radu.

“S obzirom da smo mi škola iz jedne devastirane opštine, javila se neka nova energija u obrazovanju u nadi da ćemo našu decu, roditelje i nastavnike dići iz letargije. Pokušavamo da uspostavimo prave sisteme vrednosti. Takvi sistemi su ono što nas pokreće, oni su pokazatelji kojim putevima treba da idemo. Pokušavamo da decu pripremimo za sve ono što ih kasnije čeka u životu, da neguju humane vrednosti, solidarnost i jednakost i da uvažavaju različitosti”, kaže najmlađi direktor u Smederevskoj Palanci.

Ali promene i inovacije često se prihvataju sa rezervom.

“Bilo je otpora. Bilo je I ljudi koji su bili u dilemi da li sam u pravu, da li to treba da se radi tako. Šta god smo radili u ovoj školi, radili smo timski. Za svaki projekat imao sam podršku. Nekoliko puta sve to je bilo nepoznato, ali znali smo da imamo energiju, kompetencije i uslove”, kaže Dimitrijević.

Planova i ideja među zaposlenima u ovoj školi nemanjka, pa se već uveliko spremaju za nove projekte koji bi još jednom svrstali palanačku školu u red evropskih škola.

“Konkurisali smo za KA2 ”Erazmus plus” projekte, u kojima je saradnja školi na još višem nivou. Ti projekti ne obuhvataju samo razmenu nastavnika i oblasti iz nastavnog programa, već obuhvata i razmenu učenika. Rezultati tog projekata biće poznati krajem leta. Taj projekat veoma priželjkujemo, a svakako bi nam to bila satisfakcija i potvrda da je ovo što radimo pravi put”, zaključuje Darko Dimitrijević, direktor OŠ “Olga Milošević” iz Smederevske Palanke.

Dejana Popović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: