Plenković: Ako krene vraćanje migranata, štitićemo se

Hrvatska će zaštititi sopstvene nacionalne interese ukoliko pojedine države članice EU budu vraćale migrante u zemlje u koje su ušli u Uniju.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.06.2018.

21:59

Plenković: Ako krene vraćanje migranata, štitićemo se
Foto: Tanjug/European Commišion Audiovisual Services

To je rekao premijer Hrvatske u Briselu na mini-samitu o migraciji čelnika 16 od ukupno 28 zemalja EU i dodao da ta zemlja gotovo nikada nije zemlja prvog ulaska.

"To je jedno od ključnih pravnih pitanja u reviziji Dublinskih propisa. Mi ćemo u pregovorima zaštititi naše nacionalne interese. Što se Hrvatske tiče, skoro ni u jednom slučaju ona nije zemlja prvog ulaska na teritoriju EU, nego najmanje drugog. Stoga želimo precizno, proporcionalno i jasno praćenje tih ulazaka kako bismo na taj način zaštitili hrvatske interese", rekao je Plenković.

Mini-samit EU sazvao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, a odazvalo se 16 država članica. Na pitanje da li će Hrvatska podržati predlog da se pooštri kontrola sekundarnih kretanja migranata, Plenković je rekao da se tu mora naći ravnoteža, jer uvođenje strožih kontrola u jednoj članici EU automatski dovodi do lančane reakcije u drugim članicama.

"U ovom trenutku razgovaramo o formulacijama za Europski savet koji se sastaje u četvrtak. Moramo naći pravi balans između onoga što su evropski propisi i onoga što bi eventualno moglo da ostane na nacionalnom nivou kao eventualno pooštravanje. Stoga moramo da vidimo do koje se mere tu može ići", rekao je Plenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: