Mediji: Otac Džake bio u zatvoru zbog "Kosovo Republjik"

Ragip Džaka, otac Granita Džake, švajcarskog reprezentativca albanskog porekla sa Kosova, 1986. godine proveo je neko vreme u zatvoru u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.06.2018.

09:10

Mediji: Otac Džake bio u zatvoru zbog
Ilustracija: Thinkstock

To piše "Alo", navodeći da je Ragip Džaka bio uhapšen i zatvoren zbog pozivanja na ujedinjenje svih Albanca u jednu zemlju.

Kako navodi list, Ragip Džaka bio je jedan od prvih albanskih disidenata separatista osamdesetih godina prošlog veka, a jedan je i od prvih Albanaca koji su uzvikivali "Kosovo Republjik".

Sa 22 godine je zbog protesta protiv vlasti i pozivanja na ujedinjenje svih Albanaca u jednu zemlju i stvaranja velike Albanije 1986. godine priveden i jedno vreme je proveo u zatvoru u Beogradu, piše list.

Osuđen je na šest godina zatvora zbog parola protiv sistema, a slogani koje je nosio na demonstracijama bili su: "Trepča radi, Beograd se gradi", "Sloboda, ravnopravnost, demokratija", "Kosovo Kosovarima", "Hoćemo ujedinjene albanske zemlje", "Kosovo Republika", "Albanci smo, a ne Jugosloveni", "Ujedinjenje sa Albanijom"...

Odmah nakon izlaska iz zatvora, Ragip Džaka se odselio u Švajcarsku, gde je 1992. godine rođen Granit, navodi "Alo".

Ragip Džaka je učestvovao na protestima u februaru 1986. godine, na kojima je učestvovalo od 100 do 5.000 ljudi, a koji su predstavljali reakciju na međuetničke incidente.

Osim Ragipa Džake, u zatvoru je 15 godina proveo i njegov ujak, zbog vređanja Srbije.

Da su Džaka i njegov saigrač, takođe albanskog porekla sa Kosova, Đerdan Šaćiri, proslavljanjem golova uz rukama napravljen simbol orla na grudima, prema pisanju tog lista, želeli da isprovociraju Srbe govori i ponašanje albanskih političara iz Prištine, koji su tokom i posle utakmice dodatno provocirali Srbiju.

Pročitajte još:

Gardijan: Balkanska politika i tenzije na SP u Rusiji

Džaka i Šaćiri nisu jedini, provokacije i sa Kosova FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: