"Sve je politika... Nejasno je da li će biti posledica"

Sve je politika, švajcarski reprezentativci u Rusiji svoju pobedu protiv Srbije proslavljaju albanskim gestom, pišu mediji na nemačkom jeziku, a prenosi DW.

Izvor: Dojèe vele

Subota, 23.06.2018.

16:21

Foto: GettyImages

Nejasno je da li će ova akcija imati posledice. Normalno je da FIFA ne toleriše političke poruke na stadionu.

“U drugom poluvremenu se Srbima osvetilo to što su nehajno propuštali svoje prvoklasne šanse“, piše nemački javni onlajn servis tagesšau pri kraju komentara o utakmici Srbija - Švajcraska koja se završila pobedom šavjacarskog tima 1:2.

Sedam minuta nakon ponovnog starta, Džaka je sa udaljensoti od 22 metra izjednačio golom u desnom uglu. Četiri minuta kasnije, skoro još jedan gol. Šaćirijev dobro promišljen šut sa ivice kaznenog prostora udario je u levu prečku.

Kao rezultat toga, razvijena je jedna potpuno otvorena utakmica. Švajcarska je imala sreće da sudija Feliks Brih nije presudio penal nakon što su Stefan Lihtštajner i Fabijan Šar srušili Mitrovića u kaznenom prostoru (67'). Nakon što je Brel Embolo glavom dodao loptu Mariju Gavranoviću koji je sam bio isperd golmana Stojkovića, usledio je pobednički gol (84).

Slavlje Švajcaraca bi međutim moglo da ima i neprijatan epilog: Strelci - obojica sa korenima na Kosovu - formirali su rukama dvoglavog orla, koji se može videti na albanskoj zastavi. To je politička provokacija za navijače Srbije, a FIFA zabranjuje političke poruke, piše tagesšau.

Džaka i Šaćiri nemaju političkog senzibilteta

Đerdan Šaćiri i Granit Džaka su svojim gestovima provocirali srpske gledaoce. Oni podgrevaju diskusiju u vezi sa švajcarskom reprezentacijom za koju se smatralo da je završena, ili barem ublažena, piše Noje cirher cajtung.

Đerdan Šaćiri i Granit Džaka, dvojica najtalentovanijih igrača ove generacije švajcarskog fudbala, sa dva gola su utakmicu u Kalinjingradu odlučili za svoj tim. Niko u ovoj repreznatciji ne igra kao oni. Ali, njihova politička senzibilnost i društvena svest su nerazvijeni. Večeras je trebalo da puste da govori samo fudbal. Ali, proslavljajući golove, oni su govorili svojim rukama, uz kulturni kod koji su srpski gledaoci na stadionu i na TV sigurno shvatili kao provokaciju.

Džaka i Šaćiri, obojica sa kosovskom pozadinom, formirali sa prstima albanskog dvoglavog orla, a to je nacionalistički gest - i to u utakmici koja je ionako bila napeta da je smatrana utakmicmom visokog rizika. Srbi i Albanci nemaju dobre odnose. I fudbaleri to znaju.

Delegacija Švajcarske je danima elegantno izbegavala ovu temu, naročito trener Vladimir Petković, koji je ignorisao sve političke nijanse. Njegovi igrači na terenu je trebalo da se ponašaju kao on. Jer, ti gestovi nisu bili nepromišljeni. Džaka je u intervjuu rekao da je tako želeo da se zahvali svim ljudima koji su ga uvek podržavali. Ali ono što su dvojica igrača zapravo učinili je sledeće: oni su podgrejali diskusiju za koju se mislilo da je završena, ili barem ublažena. Reprezentacija Švjacarske je zbog toga nekoliko godina patila i govorilo se da je tim podeljen - a prikazivanje albanskog dvostrukog orla smatralo se izrazom tog kultrunog jaza.

U novembru 2014, Savet igrača švajcarske reprezentacije je odlučio da se u budućnosti uzdrži od takvih gestova. Od sada više neće biti takvih problema, rekao je Valon Behrami. Sada se mora konstatovati: rad na senzibilizaciji u reprezentaciji nije imao trajni efekat - iako takvih signala rukama neko vreme nije bilo. Ali još su vremena takva, da na primer “Veltvohe" piše da je nacionalni tim Švajcarske “trupa veterana, stranih plaćenika uglavnom sa Balkana, obogaćena sa nekoliko švajcarizovanih Afrikanaca“. To zvuči kao provokacija. Džaka i Šaćiri su u Kalinjingradu mogli na to da odgovore pametnije, a ne tako što su i sami provocirali, zaključuje Noje cirher cajtung.

A Špigel onlajn piše: “Tokom 52 minuta, navijači iz Srbije su izviždavali Granita Džaku. A onda je Švajcarac svu svoju frustraciju i ljutnju istresao u dugačku loptu koja je dovela do izjednačenja. Proslavljajući taj gol on je rukama imitirao albanskog dvostrukog orla. Bila je to scena večeri, ali ne zato što je gol bio zaista lep, već zbog prilično mračnog izgleda Džake, koji je i poslednjem gledaocu jasno stavio do znanja da je ovo više od igre, da se na ovoj utakmici radi o nečemu drugom, a ne samo o bodovima na svetskom prvenstvu. Spoznaja večeri: Sve je politika. Švajcarski reprezentativci u Rusiji svoju pobedu protiv Srbije proslavljaju albanskim gestom. Nejasno je da li će ova akcija imati posledice. Normalno je da FIFA ne toleriše političke poruke na stadionu. Vremena su komplikovana, barem kao tabela u grupi E," piše Špigel.

I najtiražniji list u Nemačkoj, BILD na svom portalu o sinoćnoj utkamici pod naslovom “Džaka I Šaćiri provocirali Srbe”, piše o zvižducima publike upućenim dvojici fudbalera Švajcarske reprezentacije i o gestovima koji su potom usledili.

BILD međutim kaže i sledeće:

“Drugo uzbuđenje je izazvao i naš sudija Feliks Brih. On je prvi put sudio na Svetskom prvenstvu i u jednom važnom trenutku je napravio grešku. Kada su dvojica Švajcaraca srušili Mitrovića na zemlju, Brih dozvoljava da se igra nastavi i čak se ni ne konsultuje sa pomoćnim video-sudijama. To je bila njegova jedina greška, inače je kao sudija bio u redu” konstatuje BILD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: