UN: Preko 200 migranata stradalo u Sredozemlju za dva dana

Više od 200 migranata utopilo se u dva dana u centralnom delu Sredozemlja.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.06.2018.

23:19

UN: Preko 200 migranata stradalo u Sredozemlju za dva dana
Foto: Tanjug/AP

Tako se broj onih koji su od januara stradali na glavnom migratornom putu između Afrike i EU povećao na više od 1.000, saopštile su UN.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) saopštio je da je "šokiran masovnim davljenjima u Libiji" i zatražio "hitnu međunarodnu akciju za jačanje operacija spašavanja na moru".

"Te tragične smrti nas podsećaju da ratovi i siromaštvo nastavljaju da teraju ljude na očajničko putovanje koje ih košta novca, dostojanstva i na kraju krajeva, života", rekao je komesar Filipo Grandi.

Prema njegovim rečima, neophodno je popraviti stanje u Libiji i drugim zemljama duž migrantske rute, "ponuditi bezbedne alternative i uvek spašavati ljude na moru".

Prema podacima UNHCR, više od 200 migranata 19. i 20. juna udavilo se u tri odvojene nesreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: