Slučaj "Lazarević": Šta se dešava sa ključnim svedokom?

Suđenje nekadašnjem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Branku Lazareviću i ostalima nastavljeno je ispitivanjem veštaka specijaliste za kardiologiju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.06.2018.

17:30

Slučaj
Ilustracija: Thinkstock

Oni su optuženi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi optuženog Darka Šarića, a sudi im se u Specijalnom sudu u Beogradu,

Veštak Vladan Marković je u svom dopunskom nalazu i mišljenju, koje se tiče zdravstvenog stanja ključnog svedoka u ovom postupku Mileta Jerkovića, ocenio da Jerković za sada ne može da svedoči pred sudom, kao i da ne može da se predvidi koliko će takvo stanje potrajati.

Odbrana Lazarevića i ostalih protivi se takvom stavu pozivajući se na ranije medicisnske izveštanje o Jerkovićevom zdravlju, dovodi u pitanje nalaz veštaka i insistira na saslušanju Jerkovića koji je u ranijem iskazu pred sudom doveo u vezu Lazarevića i Šarića.

Jerković se nalazi na lečenju u SAD, a Žandarmerija, koja je zadužena za čuvanje Jerkovića, obavestila je u utorak sud da nije u mogućnosti da mu uruči poziv.

Zbog izostanaka Jerkovića, čije je svedočenje prvobitno bilo planirano za decembar 2017. ovo suđenje je odlagano više puta.

Zbog toga je sud odlučio da uz pomoć veštaka proveri medicinske nalaze koje je dobio od Jerkovićevog punomoćnika.

Veštak Marković se tim povodom u dopunskom nalazu izjasio o medicinskom izveštaju sa poslednjeg kontrolnog pregleda Jerkovića u kojem se, prema rečima sudije Danka Lauševića, navodi da on nije sposoban za letenje avionom, kao ni za izlaganje stresu, niti za fizički napor.

Marinković je naveo da je Jerkovićeva bolest progresivna, da je uznapredovala iako već ima ugrađene stentove.

Lazarevićev branilac Veran Zečar postavio je na današnjem suđenju niz pitanja veštaku u vezi sa Jerkovićevim zdravljem u cilju osporavanja nalaza.

Jerković je ranije saslušavan u istrazi ovog slučaja, a inače je svedočio u slučaju protiv Šarićeve grupe kojoj se sudi za pranje novca zarađenog od trgovine kokainom.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. jul.

Pored Lazarevića u ovom postupku zbog krivičnog dela odavanje službene tajne optuženi su - advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac, policajac Boris Gara, kao i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana koji je u bekstvu i kome se sudi u odsustvu.

Oni se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Šariću je u toku ponovljeno suđenje povodom optužbi za krijumčarenje kokaina, kao i suđenje za pranje para i falsifikovanje dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: