"Smestiti sve migrante u centar u BiH, to je prerizično"

EU neće doneti nikakvu odluku koja bi išla u smeru stvaranja migrantskih centara u BiH, jer bi to bilo prerizično, izjavio je hrvatski član Predsedništva BiH.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

10:52

Ilustracija: Getty Images

"Staviti u jedan sigurnosno-pravno još neizgrađen prostor jednu takvu populaciju ljudi, koja je uzdrmala i mnogo bezbednije evropske sisteme od ovih naših ovde balkanskih, bilo bi prerizično. Ne verujem da će se sa te strane donositi odluke", kazao je Dragan Čović.

Dodao je da se mora biti vrlo jasan, jer je migrantska kriza preozbiljna kriza i ona je izrodila i potpuno novi pristup u vođenju politika u našem ne tako dalekom susedstvu.

On smatra da će taj negativni odnos prema migrantima samo jačati i upozorava da je humanitarna faza ove krize već završila u Mađarskoj, Austriji i Sloveniji, koje sada poblem migranata posmatraju kao bezbednosni i politički.

"BiH je danas jako izložena, jer nema sve svoje normalne infrastrukture državnih instrumenata kojima možemo kontrolisati taj put. Mi danas moramo biti spremni na ove dolaske, koridore, bez obzira kojim putem oni dolaze prema BiH", rekao je Čović.

Prema njegovim rečima, tokom letnjih meseci, a zbog lakšeg prelaska granice između BiH i Hrvatske, na teritoriji BiH se neće stvarati veći migrantski centri, kao i da se danas pravi jedan zajednički napor da se migranti ne pomeraju sa onih prostora gde su locirani, bez obzira da li je to Turska, Grčka ili neka treća zemlja.

Čović je kazao i da bi mogla da nastane kriza u BiH ako bi se taj problem potcenio, jer bi u izbornoj kampanji migranti mogli da posluže za "izborne poruke".

"Neko će namerno organizovati incident, da bi na tome gradio neku politiku u ovih par meseci. To može biti vrlo opasno i zbog toga ćemo i mi u Predsedništvu BiH insistirati, da naše bezbednosne i policijske službe, da pravna država vrlo jasno funkcioniše, da korigujemo zakonska rešenja koja će biti na evropskim nivoima, kako bi upravljali tim procesom", ocenio je Čović. izjavio je hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: