"Hrabar potez Vučića, dotle je Kosovo bilo Srbija i tačka"

Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnosti, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić i istakla da to ne bi bio kompromis, za koji se Beograd zalaže.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.06.2018.

14:25

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Ona je istakla i da kompromis ne bi bio moguć kada bi Srbija i dalje insistirala na tome da je Kosovo njen sastavni deo.

Brnabićeva je u intervjuu za nemački Velt rekla da su "odnosi sa Prištinom za nas, Srbe, teški i emocionalni".

"Predsednik (Srbije) Aleksandar Vučić je učinio hrabar i odgovoran korak kada počeo interregionalni dijalog. Dotle je svaki razgovor bio tabu. Kosovo je bilo Srbija. Tačka. Sada moramo naći kompromis. Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. To ne bi bio kompromis. A kada bismo i dalje insistirali da Kosovo pripada Srbiji, kompromis ne bi bio moguć", rekla je srpska premijerka, preneo je Dojče vele.

Ona je navela da "obe strane" moraju da izađu iz udobne zone svog uvreženog načina razmišljanja.

"Ali smatram da Priština to do sada nije učinila", rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da Priština nije počela da sprovodi ni stožer tog sporazuma - uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da se povećao broj napada na Srbe na Kosovu.

"Samo u maju je bilo 14 atentata, što ukazuje da bi namera Prištine mogla da bude i da se oteraju svi Srbi - što mi nećemo dopustiti. Srbija je spremna za razgovore. Ali za to nam je potreban partner", rekla je ona.

U kratkom uvodu intervjua za nemački dnevnik se navodi da se Brnabićeva zalaže "za evropsko rešenje migracione problematike i uključivanje tranzitnih zemalja Balkana" u to rešenje.

Upitana da komentariše "da li je u redu to što nemačka vlada namerava da se oštrije bori protiv ilegalnog doseljavanja i zato ojačava saradnju sa zemljama van EU", Brnabićeva je kazala:

"Ponosna sam na to koliko dobro naša policija i armije sarađuju sa susednim državama i agencijom EU za zaštitu granica Fronteks. U izbegličkoj krizi smo vratili sa granice više od 40.000 osoba koje su htele da uđu ilegalno. To ćemo i dalje činiti. Zato svaka buduća zajednička migraciona politika mora da obuhvati i balkanske države", ocenila je srpska premijerka.

Dodala je da ako zajednička politika s EU bude fer i u skladu sa dogovorenim, i Srbija će u njoj učestovati.

Ona je rekla da u Srbiji trenutno ima 4.000 izbeglica i da 500 izbegličke dece ide u srpske škole.

"Srbija je pokazala saosećanje i solidarnost", navela je Brnabićeva.

Ona je dodala da se, međutim, i dalje treba pripremati za mogućnost dolaska velikog broja izbeglica, zbog ratova, političke nestabilnosti i klimatskih promena i da bi bilo "neodgovorno ne očekivati dolazak još više migranata".

U vezi sa mogućim prijemom Srbije u Evropsku uniju 2025. godine, Brnabićeva je naglasila da je to samo orijentacioni datum koji nije garancija, ali datum koji je moguć ukoliko Srbija bude radila predano i efikasno, da razume i rezerve građana Evropske unije jer je u prošlosti pristup toj zajednici „prečesto shvatan samo kao novčana injekcija“.

Ona je naglasila i da su tražene reforme izazov, kao i da Srbija ima pred sobom mnogo posla.

"Mi znamo da će nas reforme učiniti dobro pripremljenim za EU", ocenila je Brnabićeva.

Premijerka Srbije je rekla i da „Evropa“ ne treba da se brine zbog dobrih odnosa Srbije i Rusije, jer je EU strateški fokus Srbije, koji Rusija razume, baš kao što i Evropska unija razume tradicionalno tesne odnose Beograda i Moskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: