Novosti: U Srbiji 2.000 diplomatskih pasoša

U Srbiji, prema nezvaničnim procenama, diplomatski pasoš ima oko 2.000 ljudi, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.06.2018.

00:49

Novosti: U Srbiji 2.000 diplomatskih pasoša
screenshot/Prva

Na privilegovanu putnu ispravu, uz koju se lakše prelaze granice, prema uredbi Vlade iz 2009. godine, pravo imaju predsednici države, vlade i parlamenta, Ustavnog i Vrhovnog suda, ministri, poslanici, guverner Narodne banke...

Ministarstvo spoljnih poslova odobrilo je da diplomatski pasoš, osim političara dobije i patijarh srpski Irinej, ali i drugi verski lideri, kao i sportisti Srbije, među kojima su teniseri Novak Đoković i Jelena Janković, navodi list.

Gotovo svi poslanici imaju "ViP putne isprave", a među poslednjima, pasoš je dobio lider radikala Vojislav Šešelj, piše list.

"Poslanci imaju privatne i diplomatske pasoše. Prema pravilima, diplomatske pasoše bi trebalo da koriste samo prilikom službenih putovanja i da ih onda vraćaju u depo, što retki čine", rečeno je za "Novosti" u Skupštini Srbije, uz napomenu da su ta pravila ista za sve državne institucije.

Vlasnici posebnih putnih isprava ne moraju da vade vize za skoro sve evropske zemlje. Ovo pravilo ne važi za Veliku Britaniju. Dok se u Rusiju i Kinu može bez nalepnice, za SAD je potrebna viza, čak i za nosioce povlašćenih pasosa.

Isto važi i za Avganistan, Angolu, Australiju, Bangladeš, Bahrein, Belize, Ganu, Dominikansku Republiku, Kanadu, Maldive, Siriju...

Diplomatska isprava može da se koristi dok vlasniku traje mandat u instituciji, a onda mora da je vrati, piše list i dodaje da pravo na doživotno korišćenje diplomatskog pasoša imaju samo predsednici Republike, parlamenta i Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: