Zihofer je Angeli dao ultimatum i ona ga je prihvatila

Nemački ministar unutrašnjih poslova i lider CSU Horst Zehofer rekao je da je kancelarki Angeli Merkel dao rok za pronalazak rešenja za pitanje migranata.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.06.2018.

14:17

Zihofer je Angeli dao ultimatum i ona ga je prihvatila
Getty Images

On je članovima svoje stranke kazao da je taj rok do kraja juna, kao i da ga je ona prihvatila, javljaju agencije.

Rojters prenosi da je CSU danas ponudila Merkelovoj "maslinovu grančicu", predloživši da se plan o vraćanju migranata sa nemačke granice primeni - postepeno.

Kako se dodaje, Merkelova je prihvatila da do kraja meseca, kada se održava samit Evropske unije, odloži zabranu prihvatanja migranata koji su već registrovani u drugim državama EU.

Inače, CSU - bavarska saveznica partije kancelarke Merkel - danas odlučuje koliko daleko će ići u sporu sa nemačkom liderkom povodom migracija, koji je eskalirao u pretnju po njenu vladu.

Državni premijer Markus Zeder rekao je da će CSU na današnjem sastanku doneti odluku o tome da li će insistirati na politici vraćanja nekih izbeglica sa nemačke granice, ali da će na federalnom ministru Zehoferu biti da odluči da li će i kako primeniti politiku koja bi mogla da dovede do raskida višedecenijskog saveza CSU sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) Angele Merkel.

"Danas šaljemo signal o rešenosti", rekao je ranije danas Zeder novinarima, po dolasku na sastanak predsedništva stranke u Minhenu.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer poziva Nemačku da vrati sa svoje granice migrante koji su već registrovani kao tražioci azila u drugim evropskim zemljama, čemu se Merkel protivi, upozoravajući da bi to oslabilo 28-članu Evropsku uniju, navodi AP. Zehofer je, inače, na čelu bavarske CSU, sestrinske partije CDU Angele Merkel.

CSU je rešena da pokaže svoj oštar stav prema migraciji, u trenutku kada se suočava sa izazovom oktobarskih državnih izbora u Bavarskoj, i tvrdi da je to najbolji način da se smanji podrška krajnje desničarskoj partiji Alternativa za Nemačku.

Na današnjem sastanku u Minhenu, rukovodstvo CSU će verovatno dati Zehoferu zeleno svetlo da sprovede taj plan, ali je nejasno u kojoj meri lideri žele da se plan primeni, navodi američka agencija.

Ako Zehofer zaista sprovede plan jednostrano, prkoseći Merkelovoj, to bi moglo da pokrene lančane događaje koji bi, pak, mogli da dovedu do pada nemačke koalicione vlade, upozorava AP.

CDU, inače, danas u Berlinu drži odvojeni sastanak svog rukovodstva.

Kako god da se završi, ovaj spor je izneo na videlo tenzije u vladi koja je na vlast došla u martu, posle skoro šest meseci postizbornih pregovora, a uz to, spor otkriva i ograničenja autoriteta kancelarke Merkel, zaključuje američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: