Epilog haosa u Skoplju: 26 privedenih, povređeni policajci

U nasilnim protestima održanim isprede Sobranja, povređeno sedam policajaca. Privedeno 26 demonstranata. Nasilje organizovali fudbalski navijači- huligani.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2018.

07:25

Epilog haosa u Skoplju: 26 privedenih, povređeni policajci
Foto: Tanjug/AP

Jutros je u Skoplju mirno, preneli su makedonski mediji.

U nasilnim protestima ispred zgrade Sobranja u Skoplju zbog potpisivanja sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, povređeno je 17 osoba, među kojima 10 policajaca, saopštilo je danas makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Privedeni demonstranti su se, kako se kaže u novom saopštenju MUP-a, ponašali nasilno, gurali su zaštitnu ogradu i bacali kamanje i pirotehnička sredstva na Sobranje i kordon policije.

Navodi se da je sinoć u 21.30 sati grupa od oko 50 demonstranata nasilno upala u dva ugostiteljska objekta, gde su lomili inventar i izazvali strah i paniku među gostima. U jednom od tih objekata, demonstranti su bacili suzavac.

U blizini hotela "Holidej in" zapaljen je kombi marke "fijat", a požar su ugasili vatrogasci. MUP navodi i da je novinar portala "Infomaks" odbio da se legitimiše i da je pružao otpor zbog čega je priveden u policijsku stanicu. Posle utvrdjivanja njegovog identiteta, on je pušten.

Makedonski MUP apeluje na novinare i snimatelje da prilikom izveštavanja poštuju novinarski kodesk i da ne ometaju službena lica u izvršenju zadataka, prenosi MIA.

U sinoćnjem saopštenju, makedonski MUP je naveo da je deo demonstranata upotrebio "rasprskavajuća sredstva i gurao zaštitnu ogradu s namerom da nasilno udje u Sobranje". "U cilju da se spreči eskalacija situacije i nasilan upad u Sobranje, a postupajući u skladu sa procedurama, policija je upotrebila suzavac", kaže se u saopštenju. MUP navodi da poštuje pravo na miran protest, ali poručuje da neće dozvoliti upotrebu sile i nasilni upad, kao i narušavanje javnog reda i mira.

Ministarstvo apeluje na demokratski način izražavanja javnog mišljenja.

Agencija MIA je prethodno javila da je tokom protesta intervenisala i Hitna pomoć zbog povređenih osoba. Zasad, međutim, nema informacija koliko je ljudi povređeno. Medicinski tim je reagovao po zahtevu policije.
Foto: Tanjug/ AP
Makedonska agencija je izvestila da je policija suzavcem rasterala nasilne demonstrante ispred Sobranja. Deo učesnika demonstracija u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, zasuli su šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.
Foto: Tanjug/AP
Makedonski mediji izveštavaju da je u pitanju grupa fudbalskih huligana. Protesti, organizovani preko društvenih mreža, održani su zbog nezadovoljstva sporazumom o rešavanju grčko-makedonskog spora oko imena. Okupljeni građani su, kako je prenela MIA, pokušali nasilno da probiju kordon policije i uđu u zgradu parlamenta. Oni su uzvikivali:"Makedonija, ne damo ime" i pevali patriotske pesme.

Grčka i Makedonija potpisale su u nedelju sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Severna Makedonija. Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su u mestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dve zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovao je i posrednik UN Metju Nimic, kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari di Karlo, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanes Han.

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Sporazum treba još da potvrde parlamenti dve zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: