Australija:Vojnici nosili nacističku zastavu u Avganistanu

Australijski vojnici nosili su nacistišku zastavu tokom jedne operacije u Avganistanu 2007. godine, a vojska je tada taj čin objasnila kao “lošu šalu”.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2018.

08:49

Australija:Vojnici nosili nacističku zastavu u Avganistanu
Foto: Thinkstock

Premijer Australije Malkom Turnbul ovaj potez je nazavao potpuno neprihvatljivm.

“Zastava je uklonjena, a odgovori su kažnjeni”, izjavio je premijer Turnbul.

Australijska televizija ABC objavila je fotografiju tog incidenta koji se dogodio 2007. godine, navodeći jedan vojni izvor koji je kazao da se pre radilo o lošoj šali nego o neonačističkom činu.

“Zastava se kratko zavijorila na jedom vozilu australijske vojske, ali ju je komandant odmah uklonio “, objasnilo je ministarstvo odbrane navode ABC.

Australijska vojska u Avganistanu je prisutna od 2001. godine, a kada se incident dogodio bilo je raspoređeno oko 900 vojnika.

Ovaj incident je otkriven u vreme kada se govori o kontorverznom ponašanju australijskih vojnika, kojih trenutno u Avganistanu ima oko 300.

Elitne australijske jedinice optužene su za ratne zločine u tajnom dokumentu do kog su u junu došli australijski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: