Republika Severna Makedonija podelila Grke

Grci danas podeljeno reaguju na rešenje oko imena Makedonije. Micotakis tvrdi da je sporazum "duboko problematičan".

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 13.06.2018.

12:57

Republika Severna Makedonija podelila Grke
Ilustracija: Thinkstock

Posle diplomatskog maratona pokrenutog prošle godine i završenog juče Grčki i makedonski premijer Aleksis Cipras i Zoran Zaevo objavili su da je postignut sporazum o imenu koje će biti Republika Severna Makedonija.

"Sporazum je dobar za obe strane i stvara bezbedno okruženje na našoj severnoj granici. Grčkoj je to potrebno zbog tenzija s Turskom", rekao je politolog na atinskom Panteion univerzitetu Vasiliki Georijadu za dnevnik Ta Nea.

Grčki premijer Aleksis Cipras u tom sporazumu vidi veliku diplomatsku pobedu i veliku istorijsku šansu, za razvoj prijateljsva, saradnje i zajedničkog razvoja u regionu. Njegov makedonski kolega Zaev pozdravio je istorijsko rešenje.

Međutim vođe dve zemlje nailaze na kišu kritika zbog postignutog kompromisa. "Loš sporazum, duboko problematičan", rekao je šef grčke opozicije Kirijakos Micotakis i ocenio da "prihvatanje makedonskog jezika i nacionalnosti predstavlja neprihvatljivu nacionalnu kapitulaciju".

Kritičari sporazuma smatraju da Cipras sa tankom većinom u parlamentu nema legitimitet da primeni taj sporazuzm. Njegov partner u vladajućoj koaliciji, nacionalistički vodja Panos Kamenos odbija da ga podrži.

Jedan od tri guvernera grčke provincije Makedonije Apostolos Cicikostas rekao je da to "nije rešenje, nego nacionalni poraz".

Sporazum još nije konačan, treba da ga ratifikuje makedonski parlament, i zatim da bude podnet na referendum na jesen, a onda da ga ratifikuje grčki parlament, navodi agencija Frans pres.

"Tri prepreke", napisao je danas grčki list Etnos. Za dnevnik Katimerini radi se o sporazumu "sa prazninama i upitnicima".

"To liči na neki preliminarni sporazum, ima brojne faze sprovodjenja, prema tome treba da obuzdamo naša očekivanja", ocenio je direktor istraživanja u Institutu za spoljne poslove u Atini Konstantinos Filis za SKAI TV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: