Vučić: Molim zvanični Berlin da sasluša šta Srbija želi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao zvanični Berlin da, pre nego što donosi odluke o Srbiji, sasluša šta Beograd misli i želi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.06.2018.

12:42

Vučić: Molim zvanični Berlin da sasluša šta Srbija želi
Tanjug, Dimitrije Goll

Vučić je to rekao u obraćanju na svečanosti polaganja kapsule u temelje nove zgrade Ambasade Nemačke u Beogradu.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju.

Istakao je da Srbija želi da bude članica EU, ali i da isto tako želi da pokaže odlučnost u menjanju sebe i sopstvenih navika i odnosa prema budućnosti, što je, istakao je, ključno.

Ukazao je da je najlakše da se osvrćemo na teme iz prošlosti, kada govorimo o budućnosti, ali je neophodno, prema njegovim rečima, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo o deci i da znamo da rad donosi najbolji rezultat.

Vučić je rekao da bi mogao (izaslaniku nemačkog Ministarstva za evropske poslove Kristijanu) Helbahu, kada priča o vladavini prava, da kaže da su u mnogim oblastima i neke članice EU na nižem nivou od Srbije, pa i u ekonomiji. Ali to, istakao je, nije nešto čime bismo morali da se hvalimo, niti bi to bio zadovoljavajući nivo.

"Moramo sebe da menjamo, popravljamo, da unapređujemo situaciju u Srbiji, da razmišljamo o svojoj budućnosti", istakao je Vučić. Objasnio je da kad kaže da menjamo sebe misli na to da ćemo imati još jedno dva tri puta povećanje penzija i plata, zahvaljujući disciplini i odgovornosti države, ali da imamo svest o tome da posle ta tri povećanja neće biti novca, niti će nam pasti s neba, ako ne budemo više radili.

Moraćemo, kaže, da radimo više, da bi zaradili više novca, da ne da tražimo izgovor u nekom drugom, da ne mislimo da možemo neodgovorno i lagodno da živimo. "Kad to promenimo, bićemo jedna od najuspešnijih nacija u EU, gde god da budemo", rekao je Vučić.

Nadamo se, kaže, da će EU ostaviti vrata otvorena za Srbiju, jer mi želimo da budemo deo EU, ali moramo i da pokažemo odlučnost u menjanju sebe i sopstvenih navika. "Da pobegnemo od zavereničkih teza i tema, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo za decu i da znamo da rad donosi najbolji rezultat", primetio je.

Zato veruje da će nova zgrada ambasade Nemačke biti svedok uloge Nemačke u Srbiji i kako je proteklih godina promenjena, te kako je Nemačka pre dve godine bila drugi spoljnotrgovinski partner Nemačke, ranije šesti..

"A sada je prvi i niko to ne može da promeni narednih 20 godina", kaže predsednik Srbije. Zato su nam, kaže, potrebni mir i stabilnost, dogovor s komšijama i poštovanje, kao i dogovor sa onima sa kojima godinama nismo ozbiljno razgovarali, već samo zato što smo bili pritisnuti.

"Moramo da saslušamo druge, kao i što moramo da zamolimo druge da saslušaju nas. Pre nego sto donosite odluke o Srbiji, ako ništa drugo, molimo vas da pokažete takvo poštovanje prema Srbiji da želite da saslušate šta Srbija misli i želi, a odluka je, naravno, na vama", zaključio je Vučić.

Uveren je da će nova zgrada nemačke ambasade biti "svedok važnih razgovora o budućnosti Srbije, u kojoj Nemačka igra jednu od ključnih uloga".

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje bili dinamični, sa usponima i padovima u prošlosti, ali i da su uz međusobno razumevanje unapređeni, te da su u savremenoj istoriji na najvišem nivou, kvalitetni i sadržajni.

Posebnu zahvalnost uputio je kancelarki Angeli Merkel za to što je svojom odgovornošću, ozbiljnošću i posvećenosti doprinela razvoju regiona, a naročito pokretanjem Berlinskog procesa, koji Srbija svesrdno podržava.

Najavio je da će uskoro prisustvovati otvaranju velike nemačke fabrike u Kruševcu, koja će zaposliti 2.500 radnika, na šta se u tom gradu čekalo decenijama. „Spremni smo za jačanje i unapredjenje sveukupne saradnje sa Nemačkom. Zahvalni smo Nemačkoj na podršci na naše evropskom putu. Srbija je uložila velike napore na tom putu, pokazala ozbiljnost i odgovornost u rešavanju problema. Nije sve na nama na tom putu, ali ono što morao da uradimo, uradićemo zbog sebe", kazao je on.

Predsednik Srbije je, zajedno sa nemačkim ambasadorom Akselom Ditmanom, gradonačelnikom Zoranom Radojičićem i izaslanikom nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za Jugoistočnu Evropu Kristijanom Helbahom, položio u temelje nove zgrade vremensku kapsulu, na koju su, pored današnjeg datuma, utisnute reči na nemačkom: "Polaganje kamena temeljca - Nemačka ambasada Beograd, izgradnja nove zgrade". Nova zgrada Ambasade Nemačke nalazi se na staroj adresi, Kneza Miloša 74-76, a rok za završetak radova je 2020. godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: