Hag odlučio: Jojiću i Radeti će se suditi u Srbiji

Međunarodni sud u Hagu odlučio da ustupi Srbiji proces protiv zvaničnika SRS Petra Jojića i Vjerice Radete, saopšteno je danas iz Haga.

Izvor: B92

Sreda, 13.06.2018.

12:37

Hag odlučio: Jojiću i Radeti će se suditi u Srbiji
Ilustracija: Thinkstock

Njih je Haški tribunal optužio za nepoštovanje suda.

Odluku da se Jojiću i Radeti sudi pred sudom u Beogradu, a ne u Hagu, doneo je Ajdin Akaj, sudija Rezidualnog mehanizma, pravnog naslednika Tribunala.

Sudija Akaj ponovo je, u ime Mehanizma, izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete. Istovremeno, povučen je nalog za hapšenje koji je za njima izdao Tribunal.

Jojića i Radetu Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za hapšenje radikala Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine.

S proleća 2016. godine Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je, međutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice".

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017, predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je Mehanizam.

Tužiteljka Dajana Elis oštro se protivila ustupanju tog procesa Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: