Ne davimo Beograd: Kaznama pokušavaju da uguše otpor

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila da je protiv njihovih aktivista pokrenuto više od 30 postupaka zbog organizovanja protesta.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

11:43

Ne davimo Beograd: Kaznama pokušavaju da uguše otpor
Ilustracija: Thinkstock

Inicijativa podseća da su ti protesti organizovani radi ukazivanja na kršenje zakona tokom sprovođenja projekta "Beograd na vodi" i nekažnjavanje za rušenje u Hercegovačkoj ulici, zbog čega su im do sada izečene kazne od 180.000 dinara.

Incijativa je ocenila da kažnjavanje aktivista predstavlja način da se uguši građanski otpor, zbog čega su pozvali građane da im pomognu da plate izrečene kazne.

"Ove kazne na najbolji način pokazuju da jedan zakon važi za funkcionere vladajuće stranke, čiji se bahati postupci nagrađuju, a drugi za građane - čiji glas nezadovoljstva žele da slome. Pomozite nam da im to ne dozvolimo", navela je Incijativa.

Prema njihovim rečima, najveća kazna - od 100.000 dinara izrečena je za protest "Ostavke i odgovornost" 15. februara 2017. godine, koji je organizovan kao reakcija na saznanja koja je supruga gradonačelnika Siniše Malog iznela u intervjuu Mreži za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

U ovom slučaju sud je odlučio da su krivi jer smo prekršili Zakon o javnom okupljanju, koji propisuje da se protesti mora prijaviti pet dana ranije i da protest nastao u reakciji na odredjeni dogadjaj ne može imati organizatora, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: