Devojčici Ljubici potrebna je pomoć

Ljubica Blečić ima trinaest godina i neizlečivu bolest - epi po tipu Lafore. Bolest je progresivna i potrebna joj je pomoć.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

11:33

Devojčici Ljubici potrebna je pomoć

Ona se u januaru prošle godine iznenada razbolela i posle tromesečnog bolničkog lečenja joj je dijagnostikovana ta retka bolest.

Bolest je progresivnog tima, podrazumeva propadanje u fizičkom i mentalnom smislu - vremenom gubi sposobnost govora, hoda, gutanja, ispoljavaju se simptomi preuranjene demencije. Najduži životni vek obolele dece je desetak godina.

"Od dana razboljevanja, Ljuba u svakodnevnom životu funkcioniše uz terapiju antiepilepticima, usporena je u svakom smislu. Bila je primorana da napusti "svoju" školu, drugove, a nove nije pronašla.

Živi u totalnoj socijalnoj izolaciji. Ulaže napore koje duša trinaestogodišnjeg deteta to može da stoički prihvati i iznese svoje stanje. Bila je mala veselica, nasmeje se i sada pokenad", naovdi njena porodica.

Od 2007. istraživačka lekarska ekipa, predvođena dr Berž Minisijanom radi na istraživanju leka, koje je u najvećoj meri svih proteklih godina finansirala dr Snježana Gajić iz Banja Luke. Lek bi trebalo da bude u fazi eksperimentalne upotrebe početkom naredne godine. To je jedina nit koja vezuje Ljubicu za život.

"U svetu ima oko 200 obolele dece. U prvoj ekipi za primenu leka, među četrdesetoro dece je i Ljubica. Pokrenuli smo humanitarnu akciju za prikupljanje novca za okončanje procesa istraživanja", kažu njeni roditelji i apeluju:

"Molimo Vas da pomognete našoj Ljubi. Učlanjena je u Fondaciju 'Budi human' Aleksandra Šapića, pod br. 476 sa porukom 3030. Poslata poruka ili novac uplaćen na br. namenskog računa u Komercijalnoj banci 205-9011007320536-09 (zbog administrativnih problema oko prosleđivanja novca iz Fondacije), bi nam davali nadu u prevazilaženje najvećeg problema koji čoveka za života može da snađe. Verujte nam, proživljavamo tu agoniju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: