Radikali protiv "Mirdite", kordon policije, incidenti FOTO

Kordon policije zaustavio oko 100 pristalica SRS koji su krenuli ka Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) uoči otvaranja festivala "Mirdita, Dobar dan"

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2018.

18:05

Radikali protiv
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Protest radikala završen je oko 19:30. Kako javlja reporter B92, radikali su prvo u Hramu svetog Save palili sveće, a potom stigli u Birčaninovu.

Deo Birčaninove, gde se nalazi Centar za kulturnu dekontaminaciju, bio je zatvoren i obezbeđuju ga jake policijske snage. Policija nije dozvolila radikalima da uđu u Birčaninovu.

Od zvaničnika SRS su tu bili poslanici Miljan Damjanović i Vjerica Radeta, a njima se kasnije pridružio i lider radikala Vojislav Šešelj.

Radikali su prvo tražili zabranu održavanja tog festivala, a potom najavili okupljanje.

Grupa pripadnika SRS pokušala je da probije kordon policije ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju, ali je policija sprečila taj njihov pokušaj.

Ispred zgrade u kojoj je postavljena izložba nalazi se kordon policije, a radikali su prvobitno stali na desetak metara, a zatim i probali da se "probiju" do zgrade.

Nakon toga pripadnici SRS počeli su da psuju i vređaju policiju ali i da "prozivaju" najviše državne funkcionere.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Posle incidenta s policijom, pojavio se lider radikala Vojislav Šeselj, koji se obratio svojim pristalicama rekavši im da su oni kao srpske patriote zaustavljeni u centru Beograda, "umesto da zajedno s policijom sprečavaju ovu bruku i otvaranje festivala".

Navodeći da u goste s Kosova nisu došli ljudi koji priznaju ustavm te da su ih pozvali oni koji su ga odavno priznali kao nezavisnu državu, Šeselj je poručio da "izdaja u Srbiji nikad nije dugo trajala i da će doći vreme kad će svi da odgovaraju zbog toga".

Šešelj je takođe najavio posetu Miloradu Ulemeku Legiji i Zvezdanu Jovanoviću u zatvoru.

Organizator protesta Miljan Damjanović pozvao je na protestu na poštovanje Ustava Republike Srbije.

"Jasno vam je valjda da je to politički skup", rekao je on.

Tokom protesta radikala došlo je i do svađe s funkcionerom Liberalno demokratske partije (LDP) Đorđom Žujovićem koji je ranije najavio da će članovi LDP braniti od ekstremista pravo građana da u Beogradu organizuju festival "Mirdita, dobar dan".

Radikali su aktivistima LDP, koji su s druge strane policijskog kordona, dobacivali "Biće dana, doći će radikali, svi ćete za izdaju da odgovarate".

Kada se aktivistkinja LDP Anita Mitić približila kordonu, jedan učesnik radikalskog skupa pljunuo je u njenom pravcu.
B92
Na protestu je, kako javlja naš reporter, i Radomir Počuča, bivši portparol PTJ. Počuča je radio i kao novinar i voditelj televizije "Pink", učestvovao je u sukobima u Ukrajini kao borac na proruskoj strani.

Organizatorka festivala “Mirdita, dobar dan“ Sofija Todorović navela je da će ta manifestacija biti održana bez obzira na proteste.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Da podsetimo, tradicionalna, peta po redu manifestacija "Mirdita, dobar dan", koja počinje u Beogradu, izazvala je niz provokacija u Beogradu i Prištini.

Naime, zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj ocenio je danas da je sramno što policija Srbije ne dozvoljava da se u Srbiju unesu slike na kojima su zastave Kosova i Albanije, i druge koje treba da budu deo tradicionalnog festivala "Mirdita, dobar dan", koji treba da se održi u Beogradu.
B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: