Mali izabran za ministra finansija

Dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali izabran je za novog ministra finansija u Vladi Srbije, nakon ostavke Dušana Vujovića.

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2018.

16:26

Mali izabran za ministra finansija
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Za izbor Malog na mesto ministra finansija glasala su 154 narodna poslanika Skupštine Srbije, protiv je bilo 30, a uzdržanih nije bilo. Mali je potom položio zakletvu, nakon čega je intonirana himna.

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije", piše u tekstu zakletve.

Izboru Malog prisustvovali su članovi Vlade Srbije, a ispred Doma Narodne skupštine bila je postrojena počasna garda Vojske Srbije.

Mali je potom preuzeo dužnost ministra od premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je obavljala funkciju vršioca dužnosti ministra finansija, saopštila je Vlada.

Kako je navedeno, Mali je preuzeo dužnost ministra u skladu sa zakonom i procedurama i uz prisustvo notara. Predsednica Vlade je Malom uručila je Izveštaj o stanju u Ministarstvu i upoznala ga sa organizacijom u resoru, postavljenim ciljevima i budućim obavezama.

Ana Brnabić je obavljala tu funkciju od 16. maja, posle ostavke prethodnog ministra finansija, Dušana Vujovića.

Novoizabrani ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će nastaviti rad na ekonomskim reformama i očuvanju finansijske discipline u Srbiji.

On je istakao da će aktivno raditi na ubrzanju privrednog rasta i unapredjenju ekonomskog ambijenta u Srbiji, navodeći da je ponosan što je deo tima premijerke Ane Brnabić.

Tokom rasprave o predlogu da Mali bude ministar predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predstavnici vladajuće većine hvalili su Malog zbog uspeha koje je postigao kao gradonačelnik Beograda, dok je opozicija to osporavala i podsećala na afere sa kojima je povezan.

Rasprava o izboru Malog za ministra finansija počela je u ponedeljak i završena je danas nešto pre 16 časova.

Dušan Vujović je ostavku na mesto ministra finansija podneo 7. maja iz ličnih razloga. Vujović je bio ministar četiri godine.

Mali je kandidovan za to mesto na zajednički predlog predsednika i premijerke Srbije.

Kako je rekao, nova funkcija je za njega veliki izazov, a naveo je i da će dati sve od sebe da opravda njihovo poverenje.

Ovom sednicom se završava redovno prolećno zasedanje Skupštine Srbije.

Opširnije o biografiji Siniše Malog pročitajte na stranicama Biza - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: