KARADJORDJEVIC NAMERAVA DA OBIDJE SRBIJU

Izvor: B92

Nedelja, 15.10.2000.

23:10

Default images
Princ Aleksandar Karadjordjevic izjavio je u nedelju popodne u Beogradu da namerava da pomogne jugoslovenskom narodu i ocenio da je trenutna situacija u zemlji "teska", javlja Beta. "Sada mislim na nacine da pomognem narodu, situacija je veoma teska", rekao je Karadjordjevic novinarima nakon susreta sa predstavnicima Demokratske opozicije Srbije.

Sin jugoslovenskog kralja Petra drugog razgovarao je u nedelju popodne sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Kostunicom u Palati federacije, dok je predstavnike DOS-a Velimira Ilica, Dragoljuba Micunovica, Nebojsu Covica, Vuka Obradovica, Vladana Batica i Dragana Milovanovica primio u hotelu "Hajat" gde je i odseo. "Veoma sam impresioniran onim sto je ucinjeno za samo deset dana. Treba cestitati narodu", kazao je Karadjordjevic. On je razgovor sa novim jugoslovenskim predsednikom ocenio kao "veoma dobar".

Karadjordjevic je cestitao Kostunici na izbornoj pobedi i na radu u prvim danima mandata. "Cilj je da demokratija pocne da funkcionise i da se obezbedi pomoc narodu koja je neophodna. Ima socijalnih problema koji moraju biti reseni sto pre. Finansijska pomoc Evropske unije treba brzo da stigne. Zima se priblizava, potrebni su nam nafta i gas", kazao je princ. On je ocenio da je "problem sto smo izgubili deset godina - narod je patio, a patili su i ostali narodi bivse Jugoslavije".

"Veoma sam srecan sto sam dosao u zemlju, zelim da putujem i da se sretnem sa nasim ljudima. Fantasticno je sto sada imamo demokratiju, iako znam da imamo puno problema", kazao je Karadjordjevic.

Jedan od lidera DOS Dragoljub Micunovic je rekao da "pitanje referenduma, o tome da li ce Jugoslavija biti monarhija ili republika, u ovom trenutku nije prioritet". "Mi zelimo da sacuvamo jedinstvo koje postoji danas oko DOS, dakle svako unosenje nekog takvog pitanja moglo bi da podeli DOS, jer su jedni za monarhiju drugi su za republiku", rekao je Micunovic i dodao da je "toga svestan i sam prestolonaslednik Karadjordjevic".

Princ Aleksandar je oko 15 sati stigao na beogradski aerodrom Surcin sa suprugom, gde ih je docekalo oko stotinu pristalica. "Ocekuje vas tezak zadatak. Kao Srbin i kao Karadjordjevic, obecavam vam da cu uciniti sve da vam pomognem", kazao je Karadjordjevic okupljenima.

Nakon susreta sa predsednikom SRJ Kostunicom Karadjordjevic se sreo sa patrijarhom Pavlom u Patrijarsiji. Karadjordjevic je, izmedju ostalog, nakon ovog razgovora rekao da ga "mnogi pitaju da li ce uci u svoju kucu na Dedinju (Beli dvor)". "Odgovorio sam im da sam sad dosao da vidim svoj narod, da mu pruzim moralnu podrsku, a da za sve drugo ima vremena", rekao je princ.

Poslednji susret Karadjordjevic je u nedelju imao sa delegacijom Narodnog pokreta Otpor, kojima je, kako saznaje Fonet, ponudio punu pomoc u realizaciji buducih projekata.

Najavljeno je da ce Karadjordjevic u ponedeljak posetiti rudare povrsinskih kopova "Kolubara", a potom otputovati u Cacak gde ce se u 12 sati obratiti gradjanima.

Princ Aleksandar ce tokom visednevne posete posetiti i Kraljevo, manastir Zicu, Kragujevac, Topolu i Oplenac, Nis, Novi Sad, Sremsku Kamenicu i Sremske Karlovce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: