RSE: Da li je Vučić stvarno bio meta?

U Srbiji nema reakcija na izjavu glavnog specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića da je i u Srbiji, ako i u Crnoj Gori, planirano rušenje vlasti.

Izvor: RSE

Petak, 25.05.2018.

10:22

RSE: Da li je Vučić stvarno bio meta?
Tanjug, Zoran Žestiæ

Podsetimo, Katnić je na suđenju osumnjičenima za pokušaj nasilne smene vlasti u Podgorici i atentat na Mila Đukanovića, rekao da je sličan scenario pripreman i u Srbiji.

"Ova kriminalna organizacija stvorena je ne samo zbog Crne Gore nego i zbog drugih područja i jasno je da je pripremana slična situacija i u Srbiji. Ono što se pripremalo tadašnjem crnogorskom premijeru (Milu Đukanoviću), planirano je i u Srbiji", rekao je Milivoje Katnić u Višem sudu, dodajući da ne brani predsednika Srbije, već da ga spasava.

Analitičar Dušan Janjić za radio Slobodna Evropa, međutim, kaže da bi te reči specijalnog tužioca Crne Gore trebalo ozbiljno shvatiti. Prema njegovim rečima, izjava Katnića nije iznenađenje "za one koji znaju da oni, kojima se trenutno u Crnoj Gori sudi, pripadaju jednom krugu bezbednosno-obaveštajne strukture koja je formalno povezana sa državom, a praktično deluje nezavisno".

"Formalno", dodaje Janjić, "to su penzionisani ili poneki indirektno angažovani u Žandarmeriji Srbije". "Faktički, to su poluprivatne inicijative, dobrim delom pod upravom, kako bi to Rusi rekli 'četvrte linije federalne službe Rusije'. To je ona famozna priča o prislušnom centru u Nišu, o svim tim strukturama koje se kriju iza Humanitarnog centra", ocenjuje Dušan Janjić koji smatra da bi vlasti u Srbiji prema ovom suđenju trebalo da se ponašaju mnogo odgovornije.

"Ne zbog ljudi koji su u zatvoru, već zbog onih koji stoje iza njih", dodaje ovaj analitičar.

Za Janjića su ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, upad srpskog bezbednjaka u parlament Makednije i slučaj "državni udar" u Crnoj Gori zapravo povezani slučajevi.

S druge strane, novinar Miloš Vasić kaže da ga odsustvo reakcija u Srbiji ne čudi jer je i samo suđenje u Podgorici ostavilo mnoga pitanja bez odgovora.

RSE podseća da je u tom slučaju optuženo 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore, među kojima su i nedostupni ruski državljani i, veruje se, pripadnici obaveštajnih službi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, zatim devet srpskih državljana, uključujući bivšeg komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića, lideri crnogorskog opozicionog Demokratskog Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i aktivista Mihajlo Čađenović. Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića je Srbija odbila da isporuči.

Jedan od dokaza, predočen sudu, da se pripremao sličan scenario za Srbiju bila je komunikacija između optuženih Bratislava Dikića i Vuka Jovanovića. U jednoj prepisci navodi se: "Vučić je najveći špijun. Da li vam je jasno da mu je cilj da uništi Srbiju? Svi u odbranu demokratije". Dikić je potom izjavio da je poruka izvučena iz konteksta.

"To je afera iz koje je ostalo da visi toliko raznih krajeva i konaca… da se to otpetljati ne može. Kao prvo, nismo nikada videli nikakvo oružje. Kao drugo, ispostavilo se da su naseli na jednog agenta - provokatora koji im je bio podmetnut a koji je sada postao svedok saradnik. Nismo videli ni pare, možda ih je bilo, ali su završile u nečijem džepu, videli smo samo naslagane plave uniforme u nekom hodniku, što je moglo biti bilo šta", reči su Vasića.

"Cela zamisao je", tvrdi on "od samog početka bila slaba".

On smatra da je očigledno nekom u Crnoj Gori odgovaralo da od svega napravi veliku priču, pa sad i Katniću odgovara da tom pričom malo plaši i Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: