Pred odlučujuću fazu dijaloga Kosovo neće Tačija

Prištinski list Koha ditore piše da Tači ne namereva da sačeka zvaničnu odluku o svom učešću u dijalogu Beograda i Prištine već nastavlja da vodi taj proces.

Izvor: Beta

Petak, 25.05.2018.

08:50

Pred odlučujuću fazu dijaloga Kosovo neće Tačija
Getty Images

Prištinski mediji preneli su jučre da da ne postoji konsenzus među kosovskim političkim subjektima i institucijama da predsednik Kosova predvodi završni deo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Uprkos tome, Tači namerava da o tome razgovara na sastanku koji treba da se održi u junu, ne čekajući odluku institucija, piše Koha ditore.

U kabinetu kosovskog predsednika su kazali da će nastaviti razgovore u završnoj fazi, kada to bude zatražila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

"Jasno je da je proces dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ušao u završnu fazu. Stoga je sasvim predvidljivo i očekivano da se na sledećem sastanku razgovara o modalitetima konačnog sporazuma koja treba da obeleži punu normalizaciju međudržavnih odnosa. Za Kosovo to podrazumeva ništa manje od međusobnog priznanja", izjavio je šef kabineta kosovskog predsednika Bekim Čolaku.

Tokom učešća na Bezbednosnom forumu u Budvi predsednik Tači je najavio da će se dijalog na nivou predsednika nastaviti tokom juna ove godine, ali Skupština Kosova još uvek nije odlučila hoće li on voditi pregovare.

Vlada je Skupštini Kosova predložila platformu razgovora o konačnom sporazumu i u njoj je predloženo da Tači predvodi kosovsku stranu, međutim protiv toga su sve opozicione stranke u skupštini i Socijaldemokratska incijativa koja je deo vladajuće koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: