"Osporava genocid, a ovde dobija nagrade – to je skandal"

700.000 ubijenih Srba - simbolika ili istina? I sedam decenija od stradanja u ustaškom logoru Jasenovac dovodi se u pitanje i broj žrtava i stepen tog zločina.

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

22:09

EPA/Antonio Bat

Istoričari kažu konsenzus je moguć kada se bude prestalo sa političkom zloupotrebom Jasenovca.

Ustaše su da bi izbegle tragove mučilišta u Jasenovcu spalile sva dokumenta. Da su i sačuvani svi spiskovi zatvorenika koje je vodila uprava logora ne bi se moglo doći do preciznog broja ubijenih. Iz iskaza svedoka ustanovilo se da se žrtve nisu uvek registrovale.

Od slika užasa nije se bežalo, ali se brojem, tvrde upućeni, licitiralo, krišom, i u vreme SFRJ. Devedesetih je ta licitacija javno eksplodirala. Debata o jasenovačkim žrtvama, po potrebi, aktuelna i danas.

“Ono što se zna u istorijografiji, s čim su se manje više ozbiljni istoričari saglasili oko toga imamo poimenični spisak od 83.000 žrtava, dok ozbiljni istraživči iz Muzeja žrtava genocida procenjuju da je bilo 120.000 stradalih”, rekao je Danilo Šarenac iz Instituta za savremenu istoriju.

Vodeći svetski stručnjak za NDH Aleksander Korb zaključio je u razgovoru za hrvatski “Jutarnji list” da je zločina u Jasenovcu nesumnjivo bilo, ali da nije bilo genocida. On objašnjava da ne postoji nijedan dokument koji dokazuje da se radilo o unapred smišljenom planu, kakav je postojao u Nemačkoj prema Jevrejima.

“Neko ko nastoji da ospori da je nad Srbima bio genocid, a taj genocid je očigledniji od onoga što u modernom vremenu zovemo genocidom, i to čini u EU, a ovde u Beogradu dobije nagrade naših istroričara to je skandal”, naveo je istoričar Čedomir Antić.

Istoričari kažu da se kod prvih procena najvećih stradanja uvek pretera...a šta kažu jesu li Srbi uspeli da odbrane priču o sopstvenom stradanju?

“Elita u Srbiji nastala je u vreme realsocijalizma a u to vreme se smatralo nepristojnim da jedan narod govori o zločinima koji su nad njim načinjeni posebno u uslovima više nacionalne države”, dodao je Antić.

“S jedne strane tu je težnja ka bratstvu i jedinstvu a s druge imamo aljkavu administraciju i političku upotrebu prošlosti gde se manipuliše žrtvama”, naglašava Šarenac.

U pojedinim medijima pojavila se informacija da se srpska vlada, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, sprema da sa 20 miliona evra finansira film o stradanju srpskog naroda, Jevreja i Roma u Jasenovcu i da će uloge biti dodeljene holivudskim glumcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: