"Rešenje na tragu modela dve Nemačke" VIDEO

Približavamo se završnoj fazi pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine, konstatuje direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.05.2018.

18:22

Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Ona veruje da će rešenje biti negde na tragu modela "dve Nemačke".

Joksimovićeva ukazuje da su u "diplomatskoj ofanzivi" po pitanju Kosova i Metohije i međunarodna zajednica, ali i Beograd, koji, kaže, obavlja značajne konsultacije sa ključnim svetskim centrima.

Razgovori koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje vreme imao sa vodećim političarima u Evropi i svetu, primećuje Joksimovićeva, vođeni su u smeru da se za kosovski problem nađe kompromisno rešenje, koje bi zadovoljilo sve strane, ali i koje bi skinulo politički kriterijum sa agende evropskih integracija za Srbiju.

"To bi omogućilo da se Srbija fokusira na reformske procese i da se ubrzanim koracima kreće ka evropskim integracijama, odnosno, da do 2025. dostigne spoljnopolitički strateški cilj - punu integraciju u EU", istakla je Joksimovićeva.

Na opasku da su deo te kampanje svakako i brojni intervjui za vodeće svetske medije, koje je Vučić dao proteklih dana, te na pitanje da li to govori da je poraslo interesovanje naših partnera u Evropi i svetu, i kako vidi efekte onog što je izneto prethodnih dana, Joksimovićeva primećuje da je srpski predsednik u tim intervjuima poslao jasnu poruku:

"Ta poruka je da u Beogradu postoji politička volja da se pitanje Kosova pokrene, da ne ostane 'zamrznut konflikt', ali i da u pregovaračkom procesu ne bude zadovoljna samo druga strana."

"U ovom trenutku i dalje imamo formulaciju da je pravno obavezujući sporazum sa Prištinom nešto što je potrebno postići. Do sada je to bilo belo parče papira, a sad se čini da se ono polako popunjava određenim scenarijima, mada još nisu potpuno jasni obrisi onoga što bi ovaj dokument mogao sadržati", kaže Joksimovićeva.

Međutim, primećuje direktorka Centra, učestale su analize tink-tenkova, saveta i instituta koje mogu biti indikatori u kom pravcu međunarodna zajednica razmišlja.

Neka od tih rešenja verovatno će, smatra Joksimović, biti inkorporirana u konačnu strategiju EU i SAD u odnosu na pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Za Srbiju je sada najznačajnije da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), ističe Joksimovićeva, i podseća na izjavu ministra lokalne samouprave u privremenim institucijama u Prištini Ivana Todosijevića da je zadovoljan tempom i načinom na koji se radi na statutu ZSO.

"To još uvek ne znači da će statut po kojem će se ZSO formirati biti nešto što je adekvatno Briselskom sporazumu. Na tome će se insistirati u narednom periodu, i iskreno se nadam da će biti pronađeno to kompromisno rešenje koje će pre svega Srbiji omogućiti da krupnim koracima krene napred", kaže Joksimovićeva.

S obzirom na činjenicu da pet zemalja članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova, Joksimovićeva veruje da to neće biti uslov postavljen pred Beograd.

Veruje i da će se raditi u pravcu modela "dve Nemačke":

"Naravno, svaki slučaj je specifičan, tako da pretpostavlaljam da ni ovaj model ne bi u potpunosti bio preslikan. Ideja o normalizaciji bez punog priznanja je nešto što pretpostavljam da je cilj kojim će se težiti", zaključila je Joksimovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: