Putin Merkelovu dočekao s ružama, o čemu su razgovarali?

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u Soči, gde su je dočekali ruski premijer Dmitrij Medvedev i predsednik Vladimir Putin koji joj je poklonio cveće

Izvor: Beta

Petak, 18.05.2018.

15:33

Putin Merkelovu dočekao s ružama, o čemu su razgovarali?
Foto: Tanjug/AP

Putin je dočekao Merkelovu na ulazu u rezidenciju u Sočiju i poklonio joj buket krem ruža, kao i frezija i drugog cveća pastelnih boja, prenosi Tas. Fotografiju je objavio TV kanal Rosija 24.

Putin i Medvedev su, dočekavši nemačku delegaciju u rezidenciji u Sočiji, nakratko porazgovarali sa kancelarkom Merkel na ruskom.

Kancelarka je Medvedevu čestitala na formiranju novog kabineta, dok je on odgovorio da se raduje novoj saradnji sa nemačkom vladom.

Ruski predsednik pozvao je Evropu, posle razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Sočiju, da pomogne u obnovi Sirije.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je neophodno pokrenuti politički proces za Siriju i dodala da je Nemačka sprema da pomogne.

Putin je rekao da su evropska humanitarna pomoć Siriji i pomoć u obnovi zemlje ključni za stvaranje uslova za povratak izbeglica, preneo je Asošijetid pres.

On je rekao da pomoć Siriji mora biti "depolizovana", što se odnosi na nevoljnost Zapada da pomaže vladi predsednika Bašara Asada.

Merkel je pozvala Putina da iskoristi svoj uticaj na Asada da se ukine zakon kojim je Sirijcima oduzeta imovina ako odmah ne potvrde svoje vlasništvo.
Foto: Tanjug/AP
Ruski predsednik je u Sočiju dočekao Merkel buketom s bež ružama, frezijama i drugim cvećem u pastelnim bojama.

Putin je poželeo dobro zdravlje dvostrukom ruskom agentu Sergeju Skripalju koji je danas izašao iz bolnice, dva meseca pošto je otrovan u engleskom gradu Solzberiju, za šta London optžuje Rusiju, preneo je Frans pres.

"Da je upotrebljen vojni toksični agens, ta osoba bi umrla na licu mesta, srećom, on je izlečen, pušten i nadam se da će ostati živ, dobrog zdravlja i bezbedan", rekao je Putin.

On je dodao da je Rusija više puta nudila pomoć Velikoj Britaniji u istrazi, ali nije bilo odgovora.

Putin je kritikovao Ukrajinu zbog hapšenja šef ukrajinske kancelarije ruske agencije RIA novosti Kirila Višinskog navodeći da je to bez presedana, preneo je Tass.

"Oni hoće da ga optuže zbog veleizdaje za ono što je radio otvoreno, ispunjavajući svoje profesionalne dužnosti. Dugo nisam video takve stvari, ne mogu se setiti ničeg takvog. Dodirnuli smo to pitanje, kao i druga pitanja povezana s Ukrajinom, ali radio bih se uzdržao od ulaženja u detalje", rekao je Putin.

Merkel je rekla da je iskoristila sastanak s Putinom kao priliku da razgovaraju o poteškoćama sa kojima se suočavaju novinari, uključujući novinare u Rusiji.
Foto: Tanjug/AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: