Borisov: Pokazali smo da je sebičluk na Balkanu nestao

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji da je na Samitu EU - Zapadni Balkan u tom gradu pokazano jedinstvo i snaga Evrope.

Izvor: B92

Petak, 18.05.2018.

14:48

Borisov: Pokazali smo da je sebičluk na Balkanu nestao
Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Kako je rekao, istorijski možda postoje neke razlike, ali je svima najvažniji mir i da se Balkan učini velikim gradilištem, gde će se graditi koridori, železnice.

Obraćajući se učesnicima skupa, na kojem su bili premijeri iz regiona, Borisov im je rekao da im se ne obraća kao gostima, već kao dragim susedima, prijateljima, i partnerima.

Citirajući bugarsku poslovicu da treba sami sebi da pomognete da bi vam bog pomogao, Borisov je rekao da se upravo juče na Samitu videlo koliko je teško uključiti temu Zapadnog Balkana.

"Ali pokazali smo da je sebičluk na Balkanu nestao. Tači i Vučić su se rukovali, razgovarali...Nemojte da mislite da su Makron, Merkelova, Mej došli slučajno da se sretnu i rukuje. Pokazali smp jedinstvo i snagu Evrope, a pokazali smo i da istorijski možda imamo nekih razlika, ali važan nam je mir i važno nam je da Balkan učinimo gradilištem", rekao je Borisov.

Podvukao je da je potrebna što veća ekonomska saradnja, i da je sramota što Slovačka ima veći BDP od svih iz zapadnobalkanske šestorke.

On je poručio da mir, tolerancija i dijalog treba da budu naše smernice i poručio da je veoma zahvalan predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić što su bili u Sofiji.

Borisov je izrazio nadu da će agenda pridruživanja Zapadnog Balkana EU nastaviti da se sprovodi i nakon što Bugarska prestane da predsedava Uniji.

Dodao je i da će, kada najavljeni infrastrukturni projekti budu završeni, Balkan biti potpuno drugačije mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: