Papa optužio biskupe, uništavali dokaze o zlostavljanju

Papa Franja optužio je čileanske biskupe da su uništavali dokaze o seksualnim zločinima.

Izvor: B92

Petak, 18.05.2018.

12:19

Papa optužio biskupe, uništavali dokaze o zlostavljanju
Foto: EPA-EFE Claudio Peri

papa je takođe biskupe optužio da su vršili pritisak na crkvene advokate da minimiziraju optužbe i da su odgovorni za ozbiljan nemar u zaštiti dece od sveštenika pedofila.

U dokumentu na 10 stranica koji je predat biskupima iz Čilea na samitu ove nedelje, papa je naveo da su svi u hijerarhiji čileanske crkve kolektivno odgovorni za "ozbiljne nedostatke" u slučajevima zlostavljanja.

Ovim dokumentom, o kojem je prvo izveštavala čileanska televizija T13 i čiju je autentičnost danas potvrdio Vatikan, vrši se pritisak na biskupe da se povuku sa dužnosti budući da im je papa poručio da "niko ne može problem da prebacuje na drugog".

Neki sveštenici proterani su iz svog reda zbog nemoralnog ponašanja, ali je u njihovim slučajevima "minimizirana težina krivičnih dela i pripisivani su ima puka slabost ili moralni propust", navodi se u dokumentu rimokatoličkog poglavara.

Za danas je u Rimu najavljena konferencija za novinare na kojoj bi biskupi trebalo da se obrate javnosti.

Papa je pozvao članove biskupske konferencije Čilea u Rim nakon što je priznao da je pogrešio u slučaju biskupa Huana Barosa, koga žrtve optužuju za zataškavanje zlostavljanjae najpoznatijeg čileanskog sveštenika-predatora Fernanda Karadime.

Baros, zaštitnik Karadime, negira optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: