Zvaničnik UN za istragu o pogibiji Palestinaca

Zvaničnik UN zadužen za ljudska prava Zeid al Husein rekao da postoji "malo dokaza" da je Izrael uložio napor da minimalizuje žrtve tokom protesta Palestinaca

Izvor: B92

Petak, 18.05.2018.

11:57

Zvaničnik UN za istragu o pogibiji Palestinaca

Podsetimo, izraelske snake ubile su skoro 60 Palestinaca i ranile preko 2.000 tokom protesta u pojasu Gaze na dan otvaranja američke ambadsade u Jerusalimu. Al Husein je rekao da podržava sve pozive na istragu.

On je to rekao na specijalnoj sednici Saveta UN za ljudska prava, sazvanoj nakon smrtonosnog obračuna izraelskih snaga sa demonstrantima na granici pojasa Gaze.

Izraelski vojnici ubili su skoro 60 Palestinca tokom masovnih protesta kraj granične ograde u ponedeljak.

Na sednici će se razmotriti rezolucija koja poziva na "nezavisnu, međunarodnu komisiju za istragu".

Zeid je rekao da "akcije demonstranata ne izgledaju kao da predstavljaju neposrednu opasnost po živote ili smrtonosne povrede koje bi mogle da opravdaju upotrebu ubojite sile".

Izrael i SAD su više puta optužile taj Savet da je neobjektivan prema Izraelu.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman apelovao je juče da obe te zemlje saveznice izađu iz tog tela zbog današnje sednice protiv akcija Izraela, kako je naveo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: