Crnogorci dobijaju gej brakove - zakon pred poslanicima

Nacrt zakona o istopolnim brakovima u Crnoj Gori naći će se uskoro pred poslanicima parlamenta u Podgorici, piše "Blic".

Izvor: Tanjug

Petak, 18.05.2018.

08:29

Crnogorci dobijaju gej brakove - zakon pred poslanicima
Foto: Getty Images

Prema navodima tog lista, rasprava je već obavljena u Bijelom Polju, Budvi i glavnom gradu Crne Gore Podgorici.

Kako prenosi "Blic", Zakon o registrovanom partnerstvu predviđa zajednicu dve punoletne osobe istog pola, koje su registrovale svoj građanski partnerski odnos pred matičarem.

Donošenje ovog zakona moglo bi da omogući i pripadnicima LGBT populacije u Srbiji da se venčavaju u susednoj državi, prenosi još "Blic".

Zakon predviđa i da će gej osobe stupanjem u građanski partnerski odnos imati zdravstveno osiguranje po osnovu života s partnerom, moći će da naslede penziju ili imovinu, a ukoliko se razvode, moći će da podele imovinu.

Zakonom je isključeno usvajanje dece, ali se reguliše ta oblast tako što se navodi da je "partner koji nije roditelj deteta dužan da izdržava decu drugog partnera, ako oni nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju.

Obaveza partnera ostaje i posle smrti roditelja deteta, a partneti, inače, mogu da zadrže svoje prezime ili uzmu partnerovo.

Kad je reč o regionu, osim Crne Gore, koja će zakon tek dobiti, istopolne brakove imaju u Hrvatskoj i Sloveniji, navodi "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: