Asanž je postao "kamen u cipeli" za Ekvador

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno naložio je danas povlačenje dodatnih bezbednosnih mera, koje su dodeljene ambasadi Ekvadora u Londonu.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 18.05.2018.

07:37

Asanž je postao
Getty Images

U toj ambasadi, podsetimo, već šest godina nalazi osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž.

"Predsednik Republike Lenin Moreno naložio je da se odmah povuku sve dodatne bezbednosne mere iz ambasade Ekvadora u Londonu. Od sada tu će se nalaziti normalno obezbeđenje kao i u drugim ambasadama Ekvadora", navodi se u saopštenju ekvadorske vlade, prenosi Rojters.

Moreno je reagovao na pisanje britanskog lista "Gardijan" koji je preneo istragu sajta Fokus Ekvador prema kojoj je vlada Ekvadora pored utočišta takodje špijunirala Asanža.

Asanž (46) se nalazi u ambasadi u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbe o silovanju i seksualnom zlostavljanju koje je on poriče da je počinio.

Pozvajući se na obaveštajne dokumente Ekvadora, "Gardijan" je preneo da su vlasti u Kitu izdvojile budžet od pet miliona dolara (4,2 miliona evra) u prvo vreme za "zaštitu" Asanža, pre nego što se ta bezbednosna operacija pretvorila u sistematsko nadgledanje osnivača Vikiliksa. "Gardijan" navodi da je i sam Asanž uspeo da uđe u taj sistem i otkrije prisluškivanje njegovih zvaničnih i ličnih razgovora.

Vikiliks je međutim demantovao te navode ocenjujući ih klevetom.

Odnosi između Asanža i Ekvadora su se pogoršali poslednjih meseci. Posle nekoliko izjava Asanža u kojima je zauzimao stavove o međunarodnim pitanjima o kojima se vlasti ne slažu, Ekvador je ukinuo neke sisteme komunikacije u ambasadi.

Moreno, koji je nasledio Koreu u maju 2017. godine, rekao je da će ipak biti nastavljena zaštita Asanža.

Asanžu preti hapšenje jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i biće uhapšen čim izadje iz ambasade Ekvadora. Pored Švedske, u SAD se vodi istraga jer je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

Moreno je situaciju sa Asanžom opisao kao "kamen u cipeli".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: