AP: Evropa Balkanu – i hladno i ohrabrujuće

Lideri EU su ohrabrili zemlje Balkana da nastave putem ka EU, ali su "bili hladni prema pridruživanju bilo koje od tih šest zemalja EU u bliskoj budućnosti".

Izvor: Beta

Petak, 18.05.2018.

00:27

AP: Evropa Balkanu – i hladno i ohrabrujuće
Getty Images

To piše američka novinska agencija AP iz Sofije sa samita EU-Zapadni Balkan.

"Balkan je ušao u spiralu sukoba 1990-ih godina, kada se raspala bivša Jugoslavija, a etničke i nacionalističke tenzije se nastavljaju i posle više od 20 godina", piše AP i pominje da su "ipak, izgledi za pridruživanje EU bili snažan pokretač demokratskih reformi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i na njenoj bivšoj teritoriji - Kosovu".

U samoj EU, usled porasta podrške krajnje desničarskim partijama i populističkim političarima, među 28 zemalja EU su se pojavile podele, posebno o tome kako upravljati migracionim izazovima u Evropi, a "politički i javni apetit za širenje EU je opao", konstatuje AP.

Povrh toga, piše dalje AP, Velika Britanija će iduće godine napustiti EU što je "potreslo taj blok iz temelja, te grupa zemalja koje predvodi Francuska insistira da EU mora očistiti svoju kuću pre no što u nju pozove bilo koga drugog".

Pošto podseća da je EU primila deset zemalja 2004. godine, tri godine kasnije i Bugarsku i Rumuniju, a Hrvatsku 2013. godine, AP piše da su "privrede novajlija kao što su Mađarska i Poljska ojačane milijardama evra iz takozvanih fondova za koheziju.., ali njihovi lideri sada odbijaju da podele teret odgovornosti za prihvatanje izbeglica", dok je "Brisel zabrinut i potezima te dve zemlje za koje smatra da podrivaju nezavisnost pravosudnog sistema".

Kao problem EU AP navodi i podelu Kipra, a zatim piše da je "po sadašnjem procesu odlučivanja EU sasvim moguće da ako bi Srbija trebalo da bude primljena, Kosovo bi bilo ostavljeno napolju".

Sofijski samit, prvi takav za 15 godina, priređen je "usred zabrinutosti EU da bi nestabilni Balkan ponovo mogao pasti u krizu, i usred zabrinutosti da uticaj Rusije raste", zaključuje AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: