"Austrija protiv formiranje kosovske vojske"

Austrija ne podrzava formiranje vojske Kosova, kaže šef poslanickog kluba vladajuce Slobodarske partije Austrije i zamenik predsednika te stranke Johan Gudenus.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2018.

12:07

Foto: EPA-EFE/Christian Bruna

"U javnosti je netačno prevedena izjava ministarke spoljnih poslova Austrije o formiranju Vojske Kosova. Austrija ne podrzava formiranje Vojske Kosova i mi smo o tome obavestili javnost i taj dokument o netacnom prevodu je dostavljen i ministarstvu spoljnih poslova Srbije", rekao je Gudenus u razgovoru u Beču sa predsednikom Jedinstvene Srbije i šefom poslanickog kluba te stranke u Skupštini Srbije Draganom Markovićem Palmom.

Marković je, saopštila je stranka, naglasio da se Srbija protivi formiranju kosovske vojske, a kada su u pitanju razgovori o konačnom statusu Kosova i Metohije, naveo da je i predsednik Austrije Va Der Belen, prilikom susreta sa našim predsednikom Aleksandrom Vucicem, složio da ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve.

Jedinstvena Srbija je pozvala austrijske eksperte da zajedno sa Komisijom koju formira Srbija za istrazivanje posledica bombardovanja Srbije bombama sa osiromasenim uranijumom, rade po tom pitanju.

"Mi ćemo kao poslanicka grupa to traziti i od Grčke, Bugarske, Rusije i drugih zemalja. Na Srbiju je NATO bacio 1999. godine 50.000 projektila sa osiromasenim uranijumom. 109 italijanaskih vojnika, koji su bili na službi na Kosovu i Metohiji, preminulo je od kancera izazvanog osiromasenim uranijumom. 16 italijanskih porodica je tuzilo svoju drzavu zbog toga i dobilo presudu. Ako su italijani tuzili vlastitu drzavu zbog toga, Srbija ne moze da sedi skrštenih ruku", rekao je Marković Gudensu.

Austrijski političar je kazao da je tema bombardovanja Srbije bombama sa osiromasenim uranijumom veoma ozbiljna za Austriju, jer se na Kosovu i Metohiji uvek nalazi oko 500 austrijskih vojnika.

"Ja mislim da bi bilo dobro da naše dve zemlje po tom pitanju sarađuju na nivou resornih ministarstava, pre svega ministarstava odbrane", kazao je Gudens, navodeći da austrijski vojnici na Kosovu i Metohiji vode racuna o stabilnosti i miru na tom području.

Prema njegovim rečimam, Austrija, koja 1. jula preuzima predsedavanje EU, podržava Srbiju na evropskom putu i u programu Slobodarske partije Austrije pise da je cilj da Srbija što pre postane član Evropske unije.

U delegaciji su bili i poslanici Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić, Djorđe Kosanić, Marija Jevđić i Jelena Vujić, navadeno je u saopštenju stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: