Samit u Sofiji: Svi pričaju o članstvu u EU, ali...

Današnji samit u Sofiji Evropska unija - Zapadni Balkan je, bez sumnje najveći i najznačaniji događaj koji se održava tokom bugarskog predsedavanja EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.05.2018.

11:07

Samit u Sofiji: Svi pričaju o članstvu u EU, ali...
Tanjug/AP

Samitu prisustvuju gotovo svi lideri, osim španskog premijera Marijana Rahoja, pa tu zemlju na sofijskom skupu predstavlja ambasador u Briselu, Pablo Garsija.

Dolazak lidera u Nacionalnu palate kulture privukao je veliku pažnju mnogobronih predstavnika medija, a domaćin samita Bojko Borisov je u Palatu ušao zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je dotle došla zajedno sa britanskom premijerom Terezom Mej i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Inače, glavni prioritet zvanične Sofije tokom bugarskog predsedavanja EU je evropske perspektive i koherentnost Zapadnog Balkana. "Dobar deo Zapadnog Balkana garantuje mir i sigurnost za sve nas. Bojko Borisov je uložio puno truda na ovu temum", izjvila je Merkelova pred početak samita.

Ona je zahvalila Borisovu na, kako je rekla, "divnoj organizaciji" ovog događaja.

"Ako na Balkanu nema evropske perspektive, uticaj Turske će se povećati i to će izazvati mnoge probleme", rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc pred početak samita.

Kurc je jasno ponovio da njegova zemlja podržava ideju o proširenju Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana.

Borisov je rekao da je to dobar znak da su svi lideri došli na samit u Sofiju, ai je primetio da jedino nedostaje španski premijer Rahoj, koji, kako je rekao, ne priznaje kosovsku nezavisnost. Borisov, koji je domaćin samita, sastao se pred početak skupa sa britanskom premijerkom Terezom Mej, koja je svom bugarskom kolegi potvrdila da će tema Balkana i dalje biti na agendi Velike Britanija.

"Britanija shvata značaj Zapadnog Balkana i pozdravlja stavljanje pitanja povezivanja u fokusu evropskih zemalja", rekao je Mej. Ona je naglasila ulogu premijera Borisova i bugarskog predsedavanja da skrene pažnju EU o vezama izmedju razvoja i stabilnosti regiona u Evropi.

Istakla je da će, uprkos Bregzitu, angažovanje u Londonu u zemljama Zapadnog Balkana ostati i da će njena zemlja nastaviti napore u jačanju dostignuća. Najavila je da će narednog meseca u Londonu biti održan skup lidera zemalja Berlinskog procesa na kojem će se razgovarati o različitim aspektima bezbednosti, rekla je Mej.

"Za nas je stabilnost i bezbednost Balkana veoma važna tema. Diskusija će se fokusirati na povezivanje - u smislu transporta, energije, digitalne infrastrukture, obrazovanja ... Cilj je poboljšati odnose između Zapadnog Balkana i EU, kao i izmedju zemalja regiona", rekla je Mej.
Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron istakao je danas u Sofiji da je za ojačani strateški dijalog sa Zapadnim Balkanom i evropsku perspektivu, ali bez hipokrizije.

On je, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan, podvukao da podržava saradnju Balkana i Evrope, kao i put regiona ka EU, ali i dodao da treba sa velikom obazrivošću se ophoditi prema svakom širenju.

„Treba podržati zemlje koje sprovode reforme i napreduju ka Evropi. Međutim nisam za proširenje pre produbljenja i sprovođenja reformi u EU koje bi omogućile blje funkcionisanje Unije“, poručio je Makron.

Kazao je da su protekle godine pokazale put koji je oslabio EU, kada se mislilo samo na širenje. „Nije od koristi ni za zemlje koje žele da se pridruže ni članice EU, da imamo mehanizme bez pravila, i koji ide samo ka širenju u nedogled naglasio je on dodajući da je za to da se sa Zapadnim Balkanom ima ojačani strateški dijalog, evropska perspektiva, ali bez hipokrizije.
Tanjug/AP
Predsednik Evropskog paralmeta Antonijo Tajani kaže da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije i Crne Gorem članstvu EU do 2025, što je inicijalni datum koji je sadržan o Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana, usvojenoj u februaru ove godine.

”Imamo mnogo zemlja kandidata za članstvo, ali Srbija i Crna Gora su na prvom mestu”, poručio je Tajani dolazećei na samit EU - Zapadni Balkna u Sofiji.

Predsednik Evropskog paralameta kaže da je Zapadni Balkan ključan za EU i da Unija mora da radi na stabilnosti regiona. ”Imamo problema oko terorizma i migracija. Moj predlog je i da oformimo finansijski paket od 10 milijardi evra za infrastrukturu, autoputeve, železncu, ali i za digitalnu infrastrukturu”, kaže Tajani.

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je da se šefica diplomatije EU Federika Mogerini sastala u sredu sa predsednicima Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem na marginama samita EU Zapadni Balkan koji se održava u Sofiji.

"Dva lidera su potvrdila svoju spremnost da nastave intenzivan rad sa visokom predstavnicom kako bi došli do sveobuhvatne normalizacije odnosa, što je ključni element transformacije celog regiona", stoji u tekstu saopštenja Evropske službe za spoljne poslove.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je pohvalio inicijativu bugarskog premijera Borisova da organizije samit u Sofiji i najavio da će njegova zemlja 2020. godine biti domaćin sledećeg samita EU Zapadni Balkna.

"Period od 15 godina razmaka između poslednjeg samita EU Zapadni Balkna i ovoga danas je predug. Ja ću kao prededavajući Savetom 2020. godine ponoviti ovaj skup i napraviti sistematski pristup ne samo politici proširenja već i konkretnoj podršcisvim zemljma regiona kako bi ispunile kriterijume, pojedinačna merila i postale članice ”kluba” u pravo vreme”, najavio je Plenković.

Belgijski premijer Šarl Mišel smatra da se u narednom periodu moraju ohrabriti reforme, kako one ”dubinske” koje treba da sprovde EU ”kako bi bolje funkcionisala i bila efiksnija” , tako i one koje bi na Zapadnom Balkanu dovele do ”novog načina funkcionisanja” kada je reč o bezbednosti, stabilnosti, poštovanju vladavine prava, slobode medija , ali i veće stabilnosti medju samim država regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: