Kurc: Uticaj na Balkanu treba da bude evropski

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je u Sofiji da će i tokom predsedavanja Austrije EU, od 1.jula, približavanje Zapadnog Balkana biti prioritet.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2018.

10:25

Kurc: Uticaj na Balkanu treba da bude evropski
Foto: Gettyimages

On je dodao da je želja da u tih šest meseci bude postignut napredak, posebno kada je reč o Srbiji i Crnoj Gori.

Kurc je, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan, istakao da Austrija smatra da postoji dobra perspektiva zemalja Zapadnog Balkana za približavanje EU.

Naš je cilj da svim zemljama pomognemo na njihovom putu približavanja EU. Sve te države nisu samo geografski, već i emotivno deo Evrope. Jasan stav Austrije je da podržava te države na njihovom putu ka EU“, objasnio je on.

Kurc je ukazao da Austrija u drugoj polovini ove godine preuzima predsedavanje EU i da je sebi stavila za cilj da tokom svog predsedavanja bude napretka u približavanju Zapadnog Balkana EU.

„Posebno sam optimističan za Srbiju i Crnu Goru, a i kod Makedonije se nadam da ćemo napredovati u rešavanju spora oko imena“, rekao je on.

Pohvalio je Bugarsku što je organizovala Samit, dodajući da je to bilo ispravno i da Austrija želi da nastavi, tokom svog predsedavanja Uniji, da Zapadni Balkan ostane prioritet.

EU je neko vreme nudila Zapadnom Balkanu premalo perspektive, kada je pre par godina rečeno da neće biti proširenja, bez ikakvog razmišljanja i prilaženju tim zemljama. To nije bilo dobro. Raduje me što se evropska politika promenila. Uvek smo tražili snažan fokus na Zapadni Balkan i jasnu perspektivu“, naglasio je Kurc.

On je ocenio da je Samit simboličan akt, ali da može da izazove više dinamike.

Važno je i za nas da postoji evropska perspektiva za Zapadni Balkan, jer ako je nema onda će doći do rasta uticaja Turske i drugih na taj region, a to bi bilo loše po taj deo Evrope i nas, jer bi to moglo voditi ka radikalizacji, nacionalističkim tendencijama, koje nam ne trebaju, i etničkim podelama na muslimane i nemuslimane“, zakljucio je Kurc, podvukavši da je Zapadnom Balkanu potrebam evropski uticaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: