Zapad dao Vučiću plan za Kosovo,"ako ne prihvati..."

Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje dostavile su plan rešenja kosovskog problema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, piše "Blic".

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.05.2018.

00:47

Zapad dao Vučiću plan za Kosovo,
Ilustracija: Thinkstock

List navodi da je plan bolji po Srbiju od svih ranijih, ali da i dalje nije prihvatljiv za Vučića.

"SAD i zapadne zemlje su dostavile svoja načela i principe, ali je za nas to nedovoljno dobro. Ne možemo da dobijemo nijednu opštinu, ZSO će dobiti statut, ali se ne zna koji će status imati", rekao je neimenovani izvor "Blica", za kojeg list navodi da je "upoznat sa detaljima predloga".

List piše da Vučić nije zadovoljan planom, te da nije ništa odgovorio predlagačima.

Napominje se i da je Zapad ignorisao stav državnog vrha da ne postoji prihvatljiva opcija ukoliko Priština dobije sve, a Beograd ništa.

"Na Vučićev sto je stiglo više od onoga što je Srbija dobijala ranije, što je u celoj situaciji pozitivna okolnost, ali to za njega i dalje nije prihvatljivo. Svestan je da je ovo nepristojna ponuda Zapada sa kojom on ne može da izađe pred građane", navodi sagovornik "Blica".

U sastavljanju ovog dokumenta, nabraja list, učestvovali su pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, zamenica visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Helga Šmit i predstavnik Velike Britanije.

List piše da je predlog na stolu predsednika Srbije od pre odlaska u Moskvu, te pretpostavlja da je Vučić o tome razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da ga je obavestio o stavu Srbije.

Prema navodima "Blica", Ves Mičel je delove plana predstavio i srpskim NVO, otvoreno rekavši da Srbija mora to da prihvati.

"Ako ne prihvati Vučić, ima ko hoće, ali je to onda kraj i za njega i za Srbiju", piše "Blic" da je Mičel rekao nekolicini predstavnika NVO sektora.

Prema navodima izvora lista, na jednom sastanku je čak govorio o novcu i pominjao sumu koju bi Zapad mogao da dâ za prihvatanje ovog plana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

182 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: