"Svi govore o svetoj zemlji, a niko tamo da ode da živi "

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u deklaraciji SPC o Kosovu nije video šta je rešenje.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.05.2018.

19:44

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u deklaraciji SPC o Kosovu nije video šta je rešenje. On je rekao da je stav Crkve, nerealan u suštini, jedna "nova okolnost i teška novost".

U stavu SPC, Kaže Vučić, nije video rešenje, već samo to da treba da ostanemo u zamrznutom konfliktu i čekamo bolje vreme.

Vučić je, nakon razgovora sa nemačkim poslanikom Ginterom Krihbaumom, kazao da ceo dan razmišlja šta da kaže i odgovori tim povodom, te da odgovor, kakav god smislio, ne bi bio dovoljno dobar.

“Pročitao sam deklaraciju ili saopštenje više puta. Sve sam video i sve poštujem, samo nisam nigde video šta je rešenje. Da li je rešenje da sve negiramo, da budemo protiv svega, znači da imamo zamrznuti konflikt i da čekamo neko bolje vreme. Koje bolje vreme, kada nas bude pet ili tri miliona?. Kada odu svi u inostranstvo ili izgubimo stanovništvo ili svi nama pobegnu 50 godina napred”, objasnio je on.

Vučić je istakao da nema iluzuje da je moguće da svojom voljom izgura nešto što građani neće.

“Građani će doneti konačnu odluku o svemu. Našu crkvu veoma poštujem, a mislim da nijedna vlada i predsednik, a voleo bih da to pitate patrijarha Irineja, nisu pomogli toliko SPC: Mi smo dovedeni u veoma tešku situaciju, jer nemamo sada da razgovaramo o ni o čemu, ako bismo se držali onoga što je SPC donela”, podvukao je on. Vučić je rekao da bi naš odgovor bio, ako bismo se držali onoga što je SPC rekla: “Razgovora nema, 'ajde svi Albanci da živite u srpskoj autonomnoj oblasti”.

"To je toliko nerealno... Ne bih da kažem nijednu težu reč, nemam pravo ni smelosti. Svi govore o svetoj zemlji, samo niko neće na tu svetu zemlju da ide da živi”, naglasio je on.

Naveo je da svi pričaju o tome šta je za nas Kosovo, ali je, primećuje, za nas Kosovo važno kada treba da udarimo nekom politički šamar, a kada treba konkretnim delom da pokažemo - onda nije ništa, nažalost, konstatovao je on.

Vučić je rekao da ne spada u tu kategoriju i da njemu znači Kosovo mnogo, zbog čega se ovako teško bori, za razliku od onih koji sa oduševljenjem prihvataju nešto što je odbijanje svakog rešenja, i to onih koji su doprineli jednostranom proglašenju nezavisnosti, koji su se borili samo za vlast u Beogradu, a nikada za svoju zemlju, koji mu sada drže pridike.

“Ovo je za nas nova okolnost i teška novost. Objasnite mi da li ima bilo ko od vas ko želi da ode da živi u Štimlje ili Glogovac. Pokažite mi i jednog Srbina koji bi to učinio sa svojom decom. Kada mi ga pokažete držite mi predavanje, solite mi pamet”, poručio je on.

Vučić je izrazio uverenje da će narod iskazati svoju volju i da će svako nositi svoj krst - neko danas, a neko u budućnosti.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom pisanja o sastanku SAD sa četiri zemlje Evrope o Kosovu, da naš interes nije da ulazimo u sukob sa zapadnim svetom ili bilo kom drugim, već da za našu decu izvučemo najveću moguću korist, zbog čega, kaže, i apeluje sve vreme na zapadne zemlje da uzmu u obzir i interese Srbije.

Vučić je, nakon sastanka sa nemačkim poslanikom Ginterom Krihbaumom, ukazujući da se radi o pisanju albanskih medija, istakao da se u Vašingtonu jeste nešto zbivalo, da imamo određena saznanja, a šta tačno - saznaćemo narednih dana.

Rekao je da mu je drago što je celokupna javnost Srbije mogla da čuje šta je stav Nemačke i zapadnih zemalja.

"Svi oni Kosovo tretiraju kao državu, i to ljudi treba da znaju. Meni nije problem ni javno da kažem Krihbaumu, u četiri oka, tokom ručka i večere, bilo kojeg sastanka da mi mislimo drugacicje“, istakao je on na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Vučić je ukazao da to samo govori o tome koliko je naša pozicija teška.

"Što se tiče saglasnost koju su postigli Amerikanci i evropske zemlje, ne moraju mnogo da se muče, jer o svemu što se Kosova tiče misle isto kao Albanci. Nema razlike o statusnom pitanju. Drugo je šta očekuju u budućnosti. Tu smo mi u problemu", primetio je srpski predsednik.

Naš interes nije, kaže, da ulazimo u sukobe sa zapadnim svetom, bilo kim, već, naprotiv, da zemlju gradimo i da za našu decu izvučemo najveću moguću korist.

"Zato sve vreme apelujemo da sve zapadne zemlje uzmu u obzir inetrese Srbije, da razumeju da ne doživljamo stvari kao oni“, objasnio je on.

Vučić je naglasio da imamo određena prava na to, i malo više prava nego što imaju neki koji su olako prihvatili jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Međutim, dodao je, naša sila, snaga je mala i moramo da razumemo koje je naše mesto u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: