Vlada Srbije – Vujović ide, šta se dešava?

Iako su sa državnog vrha stizali glasovi da je glavna politička tema pitanje Kosova i Metohije, čini se da se rekonstrukcija Vlade Srbije sama vraća u prvi plan.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Utorak, 08.05.2018.

16:47

Vlada Srbije – Vujović ide, šta se dešava?
Screenshot/O2

Ta tema je kandidovana neposredno po završetku beogradskih izbora, ali su dešavanja oko južne srpske pokrajine, odnosno samoproklamovane države izmenila agendu zvaničnog Beograda, što je moglo da se zaključi iz izjava visokih državnih funkcionera.

Početak kraja ovog sastava najvišeg izvršnog organa u političkom sistemu Srbije, bar prema slovu Ustava i načelu podele vlasti, označila je ostavka ministra finansija Dušana Vujovića, o čemu se već mesecima spekulisalo u javnosti, nekada tiše, a nekada glasnije.

Vujović je u ostavci, koju je predsednica vlade prosledila u parlament, naveo da podnosi neopozivu ostavku iz porodičnih, ličnih i profesionalnih razloga.

"Mislim da su u uslovima demokratije četiri godine razuman rok da se čovek pokaže na javnoj funkciji i zato bih želeo da se iz porodičnih, ličnih i profesionalnih razloga povučem sa funkcije ministra finansija u Vladi. Iako je ostavka neopoziva, spreman sam da u savetodavnom statusu aktivno pomažem timu u vladi i ministarstvu finansija da uspešno nastavi započete reforme i proces evrointegracija", naveo je Vujović.

Kada je premijerka krajem aprila odgovarala na pitanja medija o rekonstrukciji Vlade Srbije istakla je da misli da u Vladi postoje oni kod kojih je sujeta prevelika, koji nisu timski igrači i imaju možda malo više samopromocije, dok je njen prvi i osnovni kriterijum da ima timske igrače koji sve podređuju timu.
Foto: GettyImages, arhiva
Vujović nije bio jedan od takvih ministara, prema rečima novinarke ekonomske rubrike portala B92.net Vesne Bjelić, bio je odmeren u izjavama i one su gotovo stoprocentno ticale onoga što je direktno njegov posao.

“Činilo se da Vujovića nisu previše zanimala previranja u vladi, već to da državna kasa bude što urednija. Upravo to ga je nekada dovodilo u centar pažnje jer su se ostali bunili – tako je otvoreno kritikovao pojedina preduzeća što Srbija nije napravila uštedu već podbacila s planom. Takođe, obećao je da više u Srbiji neće biti sutuacije da neko dobija platu a da ne radi, ali i isticao da se to toga mora doći reformama i nikako ne preko naših mogućnosti. Zbog toga je nije krio iznenađenje obećnjem vlade da će se stvorii novi prostor za penzije i plate i rekao da će to bitu bez njegove saglasnosti. Tada su i počela i češća medijska nagađanja da neće dugo ostati na toj funkciji. Vujović je pitanja o eventualnoj smeni ili napuštanju fotelje izbegavao odgovorom da to ne bi komentarisao ili što bi on rekao: ’Što se političkih poruka tiče – mogu da poručim - samo jednu kafu’“, kaže Bjelićeva.

Odlazak Vujovića je otvorio ponovo prostor za spekulacije o tome da će njegovo mesto preuzeti aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ali se pominje i da bi, do njegovog izbora, tu poziciju, kao vršilac dužnosti, mogla da obavlja i premijerka.

U grupu “samoreklamera“ se tvitom u kom se usprotivio istopolnim brakovima svrstao i ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. On je, na medijske navode da je na sednici Vlade došlo do sukoba tim povodom odgovorio da to nije istina, te da nikada nikoga od svojih kolega nije uvredio.

On je dodao da izneo svoj stav i da mu je žao ako se neko oseća uvređenim zbog toga.

"To je moj stav i ja ga neću menjati, on je dobar i za Srbiju i za građane Srbije", istakao je ministar.

Upitan da li bi napisao sporan tvit da je znao koliko će bure izazvati u javnosti, Popović je odgovorio da neke stvari ne treba skrivati pod tepih i da o svemu treba da se razgovara.

"Poštujem predsednicu vlade (Anu Brnabić), ali tražim i da ona poštuje moje mišljenje, da imam slobodu izražavanja onoga o čemu razmišljam", rekao je Popović, koji je, vredi istaći, jedini srpski funkcioner koji se našao na inauguraciji ruskog predsednika Vladimira Putina, ali, kako je rekao poslanik SNS Dragan Šormaz, u svojstvu ruskog biznismena.
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
Brnabićeva je posle izjave Popovića istakla da je on pomešao sve teme, a posle navoda Večernjih novosti da je na sednici došlo do sukoba između nje i ministarki Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović, izjavila je za Blic da je to bio njen najteži dan na mestu premijerke, ali i da će ostati na toj funkciji.

"Moja ljubav prema Srbiji, vera da ova zemlja može mnogo više i bolje i lična odgovornost da se preuzeti posao završi - da građani bolji život osete kroz svoje novčanike, karijeru, veće izbore u životu, prosperitet za svoju porodicu, jesu moj motiv zašto sam prihvatila da vodim Vladu i zašto ostajem na njenom čelu", rekla je Brnabićeva.

Brnabić ističe da nema ništa protiv toga da ministri imaju svoje mišljenje, ali da se zalaže da se sve raspravi u okviru Vlade.

Istakla je da su članovi Vlade tu zbog građana, a ne obrnuto.

"Moramo da naučimo da biramo reči. Nema nikakve potrebe da se o senzitivnim temama u javnosti govori tako da se drugi vređaju ili dovode u situaciju da se osećaju kao građani drugog reda. Ova Vlada treba da promoviše toleranciju i prihvatanje prava na drugačije mišljenje, ali da u iskazivanju drugačijeg mišljenja ne vređa nikoga", rekla je Brnabić.

Dodala je i da je na ovu temu sada stavila tačku i da principi kolegijalnosti, timskog rada, požrtvovanosti i međusobnog poštovanja ostaju načela kojima će voditi Vladu i na čemu će insistirati kod svih članova svog kabineta.
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Tačku, međutim, nije stavila ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Cela priča je prenaduvana, ja sam samo iznela svoj stav u vezi sa tvitom. Iznela sam svoje mišljenje i stojim iza njega. Sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem dugo radim, ja sam vrlo često i na stranačkim organima i na sednicama vlade dok je on bio premijer iznosila svoje mišljenje koje nije uvek bilo opšteprihvaćeno i niko nije imao problem zbog toga. Ja sam to kod njega uvek cenila, a i sada cenim kao što i ja uvek uvažavam tuđe mišljenje, jer smatram da samo tako možete da dođete do pravih rešenja", rekla je ministarka Joksimović gostujući na televiziji Hepi.

List Danas je preneo saznanja da bi zbog sukoba oko slikovnice koja navodno promoviše gej brakove Vladu Srbije verovatno napustiti ministarke Mihajlović i Joksimović.

Ministarstvo kulture bi umesto Vladana Vukosavljevića mogli da preuzmu direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung ili direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada dok je neizvesno da li će funkcije zadržati ministri sporta i zaštite životne sredine, Vanja Udovičić i Goran Trivan.

List navodi i da je najneizvesnije ko će naslediti Gorana Kneževića na funkciji ministra privrede, dok je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao da nikada u životu nije bio zabrinut, a ni iznenađen zbog priča o “fotelji“.

Iz tih priča je sam sebe isključio potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, koji je istakao da će o promenama odlučivati Brnabićeva i predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić.

“Sve ostalo je licitiranje i nagađanje. Ja u tom sportu ne bih da učestvujem“, istakao je Ljajić i podsetio da je Vučić jasno rekao da je pitanje Kosova i Metohije prioritet.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: