Havaji: Erupcija vulkana ne prestaje, uništeno 26 kuća

U erupciji vulkana Kilaveja na Havajima uništeno je 26 kuća, a oko 1.700 evakuisanih stanovnika još ne zna koliko dugo će biti raseljeni, javlja AP.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.05.2018.

17:02

Havaji: Erupcija vulkana ne prestaje, uništeno 26 kuća
Foto: Tanjug, AP

Zvaničnici Havaja saopštili su da je lava uništila još četiri zgrade u nedelju. Evakuisanim stanovnicima dozvoljeno je da se svakoga dana nakratko vrate do svojih domova kako bi uzeli neophodne zalihe, a zvaničnici su potvrdili da će tako moći da rade svakog dana, dokle god područja budu bezbedna za pristup.

Lava se iz vulkana proširila na oko 36.000 kvadratnih metara, a iako se kreće sporo, i dalje nema indicija do kada i koliko će se lava širiti.

Iz Geološko-topografskog instituta SAD saopštili su da u sistemu vulkana ima još magme i da će erupcija trajati sve dok ta lava ne izađe na površinu.

Prema podacima američkog Crvenog krsta, u skloništima je u subotu uveče bilo 250 ljudi i 90 kućnih ljubimaca, prenosi AP.

Vulkan Kilaveja jedan je od najaktivnih vulkana na svetu. Njegova erupcija traje od 1983. godine, a lava se ovaj put spustila do naseljenih područja 3. maja.

Vulkan je 1990. godine gotovo uništio grad Kalapanu, kada je tok lave pokrio veliki deo grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: