Hrtkovci bili blokirani, Šešelj u Jarku, incident VIDEO

Nedaleko od sela Hrtkovci, u Jarku, održan je skup radikala, iako je MUP zabranilo okupljanje zbog mogućeg ugrožavanja bezbednosti građana Hrtkovaca..

Izvor: B92

Nedelja, 06.05.2018.

08:50

Hrtkovci bili blokirani, Šešelj u Jarku, incident VIDEO
Foto: Katarina Vasiljeviæ, B92

Nakon što je lider radikala Vojislav Šešelj napustio selo Jarak, dogodio se incident kada je grupa pristalica radikala uz psovke i viku napala pristalice LDP. Intervenisala je policija.

Pripadnici MUP koji su bili angažovani u okolini Hrtkovaca završili su planirane aktivnosti, a saobraćaj je normalizovan, saopštio je MUP.

MUP je u saopštenju naveo da je normalizovan saobraćaj na putu od sela Jarak do mosta preko reke Save kod Šapca, zatim na lokalnom putu od Hrtkovaca do Nikinaca i na deonici od Rume do autoputa.

MUP je ranije iz bezbednosnih razloga zabranio sve skupove na teritoriji Hrtkovaca.

U Jarku se nalaze brojne novinarske ekipe, među kojima ima i novinara hrvatskih medija, pripadnici SRS koji nose zastave te stranke. Među njima su i poslanice Vjerica Radeta i Nataša Jovanović, a prisustvovao je i lider SRS Vojislav Šešelj, javlja reporter Prve televizije Katarina Vasiljević.

Šešelj je rekao da ih na putu niko nije zaustavljao, da je bilo nešto policije na silasku sa auto-puta ka Jarku.

On je blokadu ocenio kao grešku, rekao je da su angažovane velike snage, ali i da je dva puta već bio u Hrtkovcima, doduše, kako je rekao, u zatvorenom prostoru.

Šešelja je grupa pristalica radikala dočekala aplauzom, a brojni novinari okružili su lidera radikala koji je seo na stolicu i razgovara sa prisutnima.

Ubrzo pošto je napustio Jarak, dogodio se incident u kojem je povređen član Predsedništva LDP Đorđo Žujović.

Kako javlja reporter Prve televizije, Žujović je dobio nekoliko udaraca u glavu, kada je grupa pristalica radikala uz psovke i viku napala pristalice LDP. Intervenisala je policija.

Policija je razdvojila napadače i formirala kordon kako bi se sprečili eventualni novi incidenti.Opširnije o tome - OVDE .

Stanovnici Hrtkovaca kažu da su zatočenici mitinga koji je zabranjen, a koji ih ne interesuje. Ne razmišljaju o prošlosti već od čega će i kako da žive mirno i složno kao što su živeli do sada. Problem im je utoliko veći što je danas Đurđevdan, pa im brojni gosti ne mogu doći, zbog zabrane ulaska u selo, javlja RTS.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ranije je najavio okupljanje u Hrtkovcima povodom 26. godišnjice radikalskog mitinga, nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine.

Dolazak u Hrtkovce najavili su i predstavnici Demokratske stranke (DS), Lige Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Liberalno demokratske partije (LDP).

Kako su naveli predstavnici demokrata, oni će doći kao slobodni građani, dok su iz LDP-a istakli da će "lično sprečiti" skup radikala.
Foto: Katarina Vasiljeviæ, B92
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Policija je zabranila sve skupove zbog opasnosti od ugrožavanja sigurnosti.

Zbog najave tog skupa, saobraćaj na deonici Platičevo–Jarak, kod novog šabačkog mosta, biće obustavljen i danas, a obustava je planirana do ponoći.

Šešelj je u subotu poručio da će radikali održati zabranjeni skup, naglasivši da idu u "dobroj veri da čine dobro političko delo".

"Nećemo potpuno da odustanemo, mi idemo pa gde nas policija zaustavi. Sutra niko od nas neće nositi oružje. Idemo u dobroj veri da činimo dobro političko delo", rekao je Šešelj.

Na skupu pre 26. godina u Hrtkovcima, Šešelj je između ostalog pročitao imena 17 "nelojalnih" meštana hrvatske nacionalnosti koji moraju da napuste to vojvođansko selo.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je nasledio postupke Haškog tribunala, 11. aprila izreklo je Šešelju pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u petak da je država Srbija zabranila sve skupove u nedelju u Hrtkovcima i dodao da neće biti nemira i nereda.

"Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima i molim sve učesnike koji su najavili skup da razumeju odluku države", kazao je Vučić.

U Hrtkovcima, nedaleko od Rume, selu koje se poslednjih dana nalazi u fokusu javnosti, iako ne svojom voljom, živi 3.300 ljudi. Najviše je Srba, 60 odsto, 30 odsto je Mađara, a deset odsto Hrvata.
Foto: Katarina Vasiljeviæ, B92
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: