U gimnazijama od septembra dva nova predmeta

Maturanti koji ove godine upišu gimnazije od septembra će imati dva nova obavezna izborna programa, odnosno dva časa više nedeljno.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.05.2018.

00:23

U gimnazijama od septembra dva nova predmeta
Foto: Gettyimages

Kako je “Blicu“ objašnjeno iz Ministarstva prosvete, deca će na tim predmetima sagledavati određene pojave iz ugla svih nauka koje izučavaju tu pojavu.

Kako piše list, prema novom planu i programu, od školske 2018/19. godine u prvom razredu gimnazije uvodi se još šest izbornih programa, a od tih ponuđenih šest, škole će, u skladu sa iskazanim interesovanjima učenika i kadrovskim potencijalima, izabrati četiri.

Učenici će potom od ta četiri birati dva koja će pohađati u prvoj godini.

U drugoj godini mogu da nastave da pohađaju iste predmete, a mogu i da izaberu dva nova programa.

Kad završe drugu godinu, učenici biraju nova dva, od ukupno devet programa, koji se uče u trećoj i četvrtoj godini.

Plan za prvi i drugi razred gimnazije predviđa šest programa: "Jezik, mediji i komunikacija", "Pojedinac, grupa, društvo", "Zdravlje i sport", "Obrazovanje za održivi razvoj", "Primenjene nauke", "Umetnost i dizajn".

Plan za treću i četvrtu godinu gimnazije podrazumeva devet programa: "Obrazovanje za održiv razvoj", "Umetnost i dizajn", "Primenjene nauke 1 - ka medicinskim naukama", "Primenjene nauke 2 - ka tehničkim naukama", "Osnovi geopolitike", "Ekonomija i biznis", "Religije i civilizacija", "Metodologija naučnog istraživanja", "Savremene tehnologije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: